Безпечність харчових продуктів: в шкільних буфетах дозволено продавати лише корисну їжу
Нещодавно
пролунав перший дзвоник і в переважній більшості українських міст діти
повернулись за парти. Розпочали свою роботу і шкільні буфети.
Держава
дбає про здоров’я маленьких громадян, тому в Україні є чіткі вимоги до
організації харчування дітей у закладах освіти. Перелік того, що заборонено
продавати в шкільних буфетах, затверджений постановою Кабінету Міністрів
України від 24.03.2021 № 305.
Нагадуємо,
шкільних буфетах та їдальнях не можна реалізовувати:
Страви та продукти з високим
вмістом солі та цукру, зокрема:
-
солоні снеки (чіпси, сухарики тощо);
-
кондитерські вироби з кремом, глазуровані цукерки, тістечка, торти;
-
здобні булочки з великою кількістю цукру.
Напої:
-
газовані солодкі напої;
-
енергетики, тонізуючі напої;
-
кава.
Фастфуд та продукти з високим
вмістом трансжирів:
-
гамбургери, хот-доги, шаурма тощо;
-
продукти, що смажені у великій кількості жиру.
Продукти, що не відповідають
нормам безпечності:
-
з простроченим терміном придатності;
-
без маркування;
-
ті, що містять штучні барвники, підсолоджувачі, ароматизатори у перевищених
кількостях.
Натомість
у шкільних буфетах дозволяється продавати: свіжі фрукти та овочі, бутерброди з
цільнозернового хліба, молочні продукти (з невисоким вмістом жиру та без
доданого цукру), натуральні соки, питну воду.
Закликаємо
всіх причетних до організації шкільного харчування суворо дотримуватись
зазначених правил, а батьків школярів бути уважними до своїх дітей і
культури їх харчування!