Сіль та цукор в стравах шкільної їдальні повинні обмежуватись
Головне
управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області звертає увагу, що
за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я 80% усіх захворювань тією чи
іншою мірою пов’язані із харчуванням, а 40% з них пов’язані безпосередньо з
фактором харчування людини.
Надмірне
споживання кухонної солі спричиняє проблеми зі здоров'ям, зокрема високий
кров'яний тиск і хвороби серця.
Надмірне
споживання цукру порушує енергетичний баланс і
призводить до зайвої ваги й ожиріння, серцево-судинних хвороб, цукрового
діабету, а також викликає карієс зубів.
Енергетична і поживна цінність їжі у закладах освіти
повинна відповідати віковим потребам дітей.
За рекомендаціями ВООЗ, які базуються на принципах здорового харчування,
страви, які виготовляються на харчоблоці закладу освіти, повинні містити
знижений вміст як солі, так і цукру.
- сіль не повинна додаватися в страву після її
приготування;
- щоденне споживання солі при п’ятиразовому харчуванні не
повинно перевищувати 4 г на день для учнів 1-4 класів та 5 г на день для учнів
5-11(12) класів. Кількість солі залежить від кількості прийомів їжі та
кількості страв на один прийом їжі, наприклад, 1 г на сніданок та 2 г на обід.
Вміст цукру теж обмежується в добовому раціоні дітей.
Під час приготування страв на харчоблоці закладу вміст
доданого цукру не повинен перевищувати 5 г на 100 г готової страви або виробу.
Вміст природнього цукру (фрукти та овочі, молоко та інші
продукти) не обмежується.
Харчові продукти, призначені для продажу у буфетах,
торговельних апаратах, та страви, які пропонуються дітям, але не виготовляються
в закладі освіти, повинні містити не більше 10 г цукрів на 100 г/мл готового продукту, повинні бути без додавання підсолоджувачів,
синтетичних барвників, ароматизаторів, підсилювачів смаку та аромату. Дозволено
тільки додавати ванілін, етилванілін або ванільний екстракт.
При приготуванні хлібобулочних та
борошняних кулінарних виробів у тісто додається не більше 5 г цукрів та 0,45 г
солі на 100 г готового продукту.
Наголошуємо: контрольоване
вживання солі та цукру – це турбота про своє здоров’я та здоров’я наших дітей!