Рекомендуємо бути обережними із дикорослими грибами!
Цієї осені в лісах Прикарпаття з’явилося
багато грибів, в тому числі
отруйних. В жовтні в області
зареєстровано два випадки отруєнь дикорослими грибами з трьома потерпілими.
Тож з метою попередження отруєнь
дикорослими грибами, спеціалісти
Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області надають
наступні рекомендації:
● Варто відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх
грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в
торговельній мережі.
● Не купуйте гриби на
стихійних ринках, вздовж автомобільних шляхів.
● Вирушивши до лісу
пам’ятайте основні правила:
- збирати можна лише цілі
гриби, щоб було добре видно морфологічні ознаки;
- не беріть занадто молоді
чи старі гриби – їх легко переплутати з
отруйними;
- збирайте лише добре
знайомі вам гриби;
- не збирайте гриби поблизу автомобільних трас, промислових
підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр
отруйних речовин, зокрема важкі метали.
● Не куштуйте сирі гриби.
● Перед приготування ще раз
огляньте всі гриби, сумнівні треба
викинути.
● Готуйте гриби протягом
першої доби після збирання. Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій
підсоленій воді не менше 30 хв.
● Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді
не більше доби.
● Не варто споживати грибні страви дітям віком до 6 років, особам
похилого віку, вагітним жінкам та матерям, що годують, а також людям з захворюваннями органів
системи травлення.
● За появи перших
симптомів отруєння – різкий біль в животі, нудота чи блювання,
діарея, підвищення температури тіла, запаморочення, марення, поява галюцинацій
– негайно зверніться за медичною
допомогою.
Не
займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!