Обов’язок операторів ринку харчових продуктів запровадити систему НАССР
НАССР – одна з найбільш поширених систем контролю
безпечності харчових продуктів, метою якої є
безумовний захист кінцевого споживача. Система
НАССР дозволяє простежувати продукт, виявляти та
усувати потенційно небезпечні фактори на всьому
шляху продукту від лану до столу, а також здійснювати
повний контроль над виробництвом.
Головна мета застосування та забезпечення дієвості
системи НАССР – це мінімізація ризиків для кінцевого споживача харчової
продукції та ефективне управління безпечністю харчових продуктів на самому
підприємстві.
Незважаючи на деякі матеріальні витрати, необхідні для впровадження
НАССР, вже у короткостроковій перспективі всі оператори ринку харчових
продуктів – виробники і, звичайно, споживачі – отримають значні переваги.
Виробники нарощують конкурентоспроможність своєї продукції, завойовуючи
довіру національного, а за бажанням і закордонного споживача через гарантовану
якість та безпеку продукції власного виробництва. Споживачі отримують
впевненість у безпечності продуктів.
20.09.2019 повинно було стати «червоною» датою для кожного українського
підприємства, яке є оператором ринку харчових продуктів. Адже саме від цього дня
у всіх українських суб’єктів господарювання мала бути впроваджена система
безпечності харчової продукції, побудована на принципах НАССР.
Забезпечення обов’язковості системи безпечності харчових продуктів було
однією з умов для асоціації України з ЄС. Застосування НАССР в Україні
врегульовано Законом України «Про основні принципи та вимоги до безпечності
харчових продуктів від 23.12.1997 №771/97-ВР із відповідними змінами.
Згідно з Законом № 771 відповідальність за забезпечення обов’язкового
впровадження НАССР покладається на самих операторів ринку харчових
продуктів. Операторами ринку відповідно до Закону № 771 є будь-які суб’єкти
господарювання, що здійснюють виробництво, переробку та обіг харчових
продуктів, тобто фермерське господарство, і ресторан, і продуктові мережі
магазинів, і харчоблоки шкільних або лікарняних закладів – усі вони підпадають під
визначення операторів ринку харчових продуктів, а значить уже повинні
впроваджувати систему НАССР.