Рекомендації щодо недопущення поширення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь в організованих колективах
Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області повідомляє,
що в області кожного року реєструються випадки групових інфекційних захворювань
організованих колективів, зокрема і дитячих, в приватних садибах. При проведенні
епідеміологічних розслідувань та позапланових заходів державного нагляду (контролю)
з року в рік відмічаються подібні порушення:
- заклади надають відпочиваючим послуги з харчування, але не зареєстровані
як оператори ринку харчових продуктів,
- не ведеться контроль за дотриманням належних санітарних вимог на
харчоблоках таких закладів,
- немає лабораторних досліджень води питної,
- не завжди є супровідні документи на харчові продукти та сировину,
- надаючи послуги харчування організованим колективам дітей, не мають
розробленого та погодженого в Держпродспоживслужбі меню,
- не залишаються добові проби в холодильнику,
- відсутні технологічні картки на приготування страв,
- не дотримується товарне сусідство,
- недостатня кількість холодильного та технологічного обладнання,
- є випадки непроходження медичних оглядів працівниками харчоблоків.
Тому, обираючи заклад для харчування, зокрема дітей, перш за все необхідно
перевірити чи обраний заклад зареєстрований як оператор ринку харчових
продуктів, тоді такий заклад є на контролі територіального органу
Держпродспоживслужби.
Нагадуємо, що виробник несе відповідальність за якість та епідемічну безпеку
готової продукції у сфері громадського харчування. Власники усіх закладів громадського харчування, в тому числі і
приватних садиб, зобов’язані здійснювати виробничий контроль готової продукції, води, змивів з об’єктів довкілля, періодичне гігієнічне навчання
персоналу.
Згідно Наказу МОЗ України від 23.07.2002 р. № 280 «Щодо організації
проведення обов'язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих
професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов'язана з обслуговуванням
населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб» працівники
громадського харчування і торгівлі, зобов’язані пройти обов’язковий попередній
(при прийомі на роботу) і періодичні медичні огляди та гігієнічне навчання.
Зважаючи на відключення електроенергії, власники закладів повинні
забезпечити безперебійну роботу холодильного обладнання та дотримуватися
термінів реалізації готових страв.
У разі виявлення будь-яких ознак кишкової інфекції (болі в животі,
нудота, блювання, пронос, підвищена температура тіла тощо) необхідно
терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування
небезпечне для здоров’я!