Як уникнути отруєння дикорослими грибами
Ліси Прикарпаття багаті різноманіттям дикорослих грибів.
Проте щороку в області реєструються випадки отруєнь грибами.
Так в 2023 році від отруєння грибами потерпіло дев’ятеро
мешканців Прикарпаття, з них четверо дітей. В 2024 році випадки отруєнь грибами
не реєструвались. Однак Головне
управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області вкотре нагадує
основні правила, яких необхідно дотримуватись грибникам.
· Не варто споживати грибні страви дітям віком
до 6 років, особам похилого віку, вагітним жінкам та матерям, що годують, а
також людям з захворюваннями органів травлення.
· Відмовтеся від споживання дикорослих грибів,
замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та
продаються в торговельній мережі.
· Не купуйте гриби на стихійних ринках, вздовж
автомобільних шляхів.
Вирушивши до лісу пам’ятайте основні правила:
· Збирати можна лише цілі гриби, щоб було добре
видно морфологічні ознаки. Не беріть занадто молоді чи старі гриби – їх легко
переплутати з отруйними.
· Збирайте лише ті гриби, які ви чітко знаєте.
· Не збирайте грибів поблизу автомобільних трас,
промислових підприємств, полігонів, в парках та на інших забруднених
територіях: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема
важкі метали.
· Не куштуйте сирі гриби.
· Перед приготування ще раз ретельно огляньте
всі гриби, сумнівні –викиньте.
· Готуйте гриби протягом першої доби після
збирання.
· Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в
свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
· Зберігайте страви з грибами в холодильнику в
емальованому посуді не більше доби.
· За
появи перших симптомів отруєння – таких
як різкий біль в животі, нудота чи блювання, діарея, підвищення
температури тіла, запаморочення, марення, поява галюцинацій – негайно зверніться за медичною допомогою.
Не
займайтеся самолікуванням, це небезпечно для здоров’я та життя!