Що таке ботулізм та як його уникнути
Харчовий
ботулізм – це харчове отруєння, яке виникає внаслідок вживання в їжу
небезпечних харчових продуктів та без своєчасного специфічного лікування може
призвести до смерті.
В
минулому році від харчового ботулізму потерпіло п’ять мешканців Прикарпаття.
Всі випадки були пов’язані з вживанням м’ясних консервів домашнього
виготовлення.
В
2024 році в області випадки харчового ботулізму не реєструвалися, проте в інших
областях кількість таких випадків зросла.
Потрібно
пам’ятати, що симптоми ботулізму розвиваються не так різко як при інших
харчових отруєннях, зазвичай перші прояви захворювання з’являються на 2-3 день
після вживання забрудненого харчового продукту. Основні прояви захворювання:
слабкість, головокружіння, сухість в роті, закрепи. Пізніше з’являється розлади
центральної та вегетативної нервової системи які проявляються порушенням зору
та ковтання, розладами мови, в важких
випадках – зупинкою дихання.
Щоб захистити себе та
своїх рідних від ботулізму потрібно:
- не купувати
копчену, солону та в’ялену рибу на
стихійних ринках та в мережі інтернет, яка була виготовлена невідомими
операторами ринку чи в домашніх умовах;
- купуючи
сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі,
звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування
із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;
- при
консервуванні м’ясних та рибних продуктів в домашніх умовах необхідно
простерилізувати консерви при температурі 115-120°С – не менше 40-60 хв з
подальшою їх герметичною упаковкою.
- для
консервування використовувати тільки свіжі доброякісні без ознак псування
харчові продукти;
- сировину,
особливо гриби, перед консервуванням необхідно ретельно промивати чистою
проточною водою для видалення залишків грунту;
- швидко і
ретельно видаляти кишки при післязабійному розчленуванні туші, чистити рибу
негайно після вилову, обов’язково видаляти з неї кишки, для консервування
використовувати лише свіжі, доброякісні продукти;
- суворо
дотримуватись правил стерилізації банок, кришок та режимів теплової обробки
продуктів в домашніх умовах;
- домашні
консерви потрібно зберігати в холодильнику, в прохолодному місці і бажано не
більше року;
- не їсти
консерви при найменшій підозрі на її недоброякісність, не використовувати
продукцію зі здутих (бомбажних) банок;
- рекомендуємо
вживати консерви лише промислового виготовлення, оскільки технологія та
рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму та з
проведенням відповідного лабораторного контролю.
У випадку появи симптомів захворювання слід негайно
звернутися до лікаря.