Чим небезпечні трансжири і як правильно харчуватися, щоб не нашкодити здоров'ю
Головне управління Держпродспоживслужби в
Івано-Франківській області звертає увагу, що жири (або ліпіди) є важливим
компонентом для «будівництва» клітинних оболонок людського організму.
Їхні молекули захищають клітини від зовнішнього впливу, допомагають у насиченні
поживними речовинами та киснем.
Від
корисних жирів трансжири відрізняються зміненою хімічною формулою,
вони містять трансізомери ненасичених жирних кислот, що гірше засвоюються
організмом. Хімічні елементи, що містяться в трансжирах, в разі потрапляння до
організму людини замінюють молекули «правильних» ліпідів, і клітини припиняють
виконувати свої функції.
Трансжири містяться у м'ясі та молочних продуктах.
Утворюються трансжири під час дезодорації та гідрогенізації рослинних
олій. Штучно створені трансжири використовують у харчовій промисловості
для збільшення терміну придатності, покращення зовнішнього вигляду і смаку
продукції.
Як
трансжири впливають на здоров'я людини
Доведено, що трансжири практично не беруть участь в
обміні речовин людини, натомість порушують ліпідний профіль і можуть призвести
до різних захворювань.
Вживання
трансжирів може призвести до:
- розвитку серцево-судинних захворювань,
- гормональних порушень,
- розвитку цукрового діабету, ожиріння, онкологічних
захворювань,
- ослаблення імунітету,
- появи алергічних реакцій,
- порушень репродуктивної функції у чоловіків.
Як
визначити, що у складі продукту є трансжири
Перед тим, як придбати готовий до вживання продукт або
напівфабрикат, вивчіть етикетку. У складі продукту трансжири зазвичай
зазначаються, як кулінарний, гідрогенізований, сатурований, модифікований, рослинний,
комбінований, фритюрний жир або маргарин.
Які
продукти містять трансжири
Як відомо,
лідерами за вмістом трансжирів є маргарин і спреди.
Величезна кількість трансжирів зазвичай міститься в
таких продуктах, як:
- кондитерські вироби – торти, тістечка, пиріжки,
млинці, печиво, вафлі, цукерки, а також продукти, що містять будь-яке смажене
тісто,
- фастфуд – картопля фрі, нагетси, бургери,
чебуреки тощо,
- морозиво, молочні напої, кава й гарячий шоколад
із вершками,
- картопляні чипси, сухарики, попкорн,
- перероблене м'ясо – ковбаси, сосиски,
сардельки, шинка, бекон, солоне та копчене м'ясо, м'ясні консерви тощо,
- сухі суміші для приготування супів, соусів, кремів,
млинців, кондитерських виробів, напоїв тощо,
- різні соуси, кетчупи, майонези тощо,
- сирні та плавлені сири, тверді сири, сирні сирки,
- заморожені напівфабрикати.
Як
харчуватися без трансжирів
Згідно з рекомендаціями ВООЗ, організм людини повинен
отримувати не більше ніж 2-3 г трансжирів на добу. Цю норму легко перевищити,
вживаючи лише натуральну тваринну їжу, яка також містить трансжири. А якщо
споживати ще й заборонені покупні продукти, то норма буде перевищена у
кілька десятків разів.
Тому споживання трансжирів потрібно виключати повністю
або хоча б мінімізувати їхнє споживання. Для цього треба
готувати їжу самостійно, надавати перевагу рослинній їжі, замінити
майонези та соуси оливковою олією, а фастфуд і напівфабрикати –
відвареними або приготовленими на парі стравами.
Всесвітня організація охорони здоров'я розпочала
ініціативу під назвою REPLACE (заміна), яка містить настанови всім
країнам щодо того як усунути штучні трансжири з їжі до 2023 року, що є
передумовою для подальшого припинення їх використання в усьому світі.
В окремих країнах Європи та Сполучених Штатах Америки
заходи щодо обмеження вмісту трансжирних кислот з харчових продуктів
практикуються вже давно, так як вміст харчових продуктів регулюється
законодавством: в Данії з 2003 року, в Сполучених Штатах з 2006-го, Австрії,
Норвегії, Швейцарії, Ісландії, Угорщині, Латвії та інших країнах Європи. Нині
регулювання вмісту трансжирних кислот запроваджено практично на всій території
Європейського Союзу.
Регулювання вмісту трансжирних кислот запроваджено
практично на всій території, а з 2 квітня 2021 року Європейський Союз встановив
обмеження на оброблення трансжирів в продуктах харчування до 2 грамів на 100
грам жиру в їжі. Також на практиці це означає майже повну заборону використання
трансжирних кислот у харчових продуктах і цей профілактичний захід є вкрай
важливим для охорони громадського здоров'я.
Варто зазначити, що з жовтня 2021 року набув чинності
наказ МОЗ від 06.07.2020 № 1613. Відповідно до наказу трансжирних кислот (окрім
«природних» трансжирів тваринного походження) не повинно перевищувати 2 г на
100 г загальної кількості усіх жирів, які містяться в харчовому продукті.