Профілактика харчових отруєнь
З метою профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових
отруєнь рекомендуємо дотримуватись наступних правил:
·
НЕ купувати продукти
харчування на стихійних ринках. Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній
мережі, можна попросити у продавця документи, що підтверджують якість та
безпеку продукції.
· Приготовлені страви бажано вживати одразу, а у випадку їх зберігання, перед
споживанням піддавати вторинній термічній обробці.
· Зберігати виготовлені страви без холоду не більше 2 годин.
· Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно ретельно помити
питною водою.
· Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих
джерел водопостачання або питну бутильовану.
· При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм
тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і прокип’ячена. Для
пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води.
· НЕ вживати незнайомі та підозрілі гриби,
· Дотримуватись правил особистої гігієни:
· Перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди необхідно мити руки з
милом.
· Обов’язково мити руки після відвідування туалетів.
· При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами
харчування та правилами дотримання особистої гігієни.
· Для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними
пляжами.
· У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново
звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне! При
груповому відпочинку хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати
від решти колективу.
· При тяжкому стані хворого треба негайно викликати невідкладну медичну
допомогу.
Треба пам’ятати, що тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог
дасть можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями.
Ірина Куца, фельдшер - лаборант
мікробіологічної лабораторії
Рогатинського відділу
Івано-Франківського районного відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦ КПХ МОЗ».