На Прикарпатті радіаційний фон та радіологічні показники у харчових продуктах в межах норми
За результатами щоденного моніторингу радіаційного фону, який проводиться спільно з фахівцями Івано-Франківської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби, в місті Івано-Франківську перевищень рівнів природних фонових значень не відзначалося. За результатами аналізу вимірювань, природний
радіаційний фон на Прикарпатті можна визнати радіаційно безпечним.
Показник потужності поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання (радіаційний фон) на території міста Івано-Франківська станом на 04 грудня 2023 року становить 0,12 мкЗв/год. (при пороговому значенні 0,32 мкЗв/год.).
За вказаний період радіаційний фон є таким, який не перевищує властивий для цієї території природний фон.
Крім того фахівцями Івано-Франківської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби здійснюється лабораторний контроль радіологічних показників у харчових продуктах:
● агропродовольчих ринках:
- овочі (середній вміст Cs – 25,94-33,48 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));
- фрукти (середній вміст Cs – 37,96-50,45 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));
- сухі гриба (середній вміст Cs – 376,91-463,41 Бк/кг (при нормі 2500 Бк/кг))
● на промисловому виробництві харчових продуктів:
- вода з джерела водопостачання (середній вміст Cs – 0,79-1,36 Бк/кг (при
нормі 2 Бк/кг), Sr – 0,25-0,34 Бк/кг (при нормі 2 Бк/кг));
- яєчні продукти (середній вміст Cs – 3,20-4,16 Бк/кг (при нормі 100-400
Бк/кг), Sr – 2,58-6,51 Бк/кг (при нормі 30-100 Бк/кг));
- м'ясо яловичини (середній вміст Cs – 2,42-4,57 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг),
Sr – 2,49-4,72 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
- м′ясо індика та субпродукти (середній вміст Cs – 2,46-3,31 Бк/кг (при
нормі 200 Бк/кг), Sr – 2,28-2,55 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
- масло (середній вміст Cs – 3,09-3,12 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), Sr – 2,61-
3,01 Бк/кг (при нормі 40 Бк/кг));
- м'ясо-кісткове борошно (середній вміст Cs – 6,29 Бк/кг (при нормі 50
Бк/кг), Sr – 5,82 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг));
- сир твердий (середній вміст Cs – 3,01,3,09 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), Sr –
4,94-6,03 Бк/кг (при нормі 100 Бк/кг));
- продукт молоковмісний сирний (середній вміст Cs – 3,07-3,10 Бк/кг (при
нормі 200 Бк/кг), Sr – 4,58-6,57 Бк/кг (при нормі 100 Бк/кг));
- корм для декоративних тварин (середній вміст Cs – 2,48-2,50 Бк/кг (при
нормі 50 Бк/кг), Sr – 4,24-4,30-2,37 Бк/кг (при нормі 20 Бк
радіаційний фон на Прикарпатті можна визнати радіаційно безпечним.
Показник потужності поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання (радіаційний фон) на території міста Івано-Франківська станом на 04 грудня 2023 року становить 0,12 мкЗв/год. (при пороговому значенні 0,32 мкЗв/год.).
За вказаний період радіаційний фон є таким, який не перевищує властивий для цієї території природний фон.
Крім того фахівцями Івано-Франківської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби здійснюється лабораторний контроль радіологічних показників у харчових продуктах:
● агропродовольчих ринках:
- овочі (середній вміст Cs – 25,94-33,48 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));
- фрукти (середній вміст Cs – 37,96-50,45 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));
- сухі гриба (середній вміст Cs – 376,91-463,41 Бк/кг (при нормі 2500 Бк/кг))
● на промисловому виробництві харчових продуктів:
- вода з джерела водопостачання (середній вміст Cs – 0,79-1,36 Бк/кг (при
нормі 2 Бк/кг), Sr – 0,25-0,34 Бк/кг (при нормі 2 Бк/кг));
- яєчні продукти (середній вміст Cs – 3,20-4,16 Бк/кг (при нормі 100-400
Бк/кг), Sr – 2,58-6,51 Бк/кг (при нормі 30-100 Бк/кг));
- м'ясо яловичини (середній вміст Cs – 2,42-4,57 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг),
Sr – 2,49-4,72 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
- м′ясо індика та субпродукти (середній вміст Cs – 2,46-3,31 Бк/кг (при
нормі 200 Бк/кг), Sr – 2,28-2,55 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
- масло (середній вміст Cs – 3,09-3,12 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), Sr – 2,61-
3,01 Бк/кг (при нормі 40 Бк/кг));
- м'ясо-кісткове борошно (середній вміст Cs – 6,29 Бк/кг (при нормі 50
Бк/кг), Sr – 5,82 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг));
- сир твердий (середній вміст Cs – 3,01,3,09 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), Sr –
4,94-6,03 Бк/кг (при нормі 100 Бк/кг));
- продукт молоковмісний сирний (середній вміст Cs – 3,07-3,10 Бк/кг (при
нормі 200 Бк/кг), Sr – 4,58-6,57 Бк/кг (при нормі 100 Бк/кг));
- корм для декоративних тварин (середній вміст Cs – 2,48-2,50 Бк/кг (при
нормі 50 Бк/кг), Sr – 4,24-4,30-2,37 Бк/кг (при нормі 20 Бк
/кг)).