На Прикарпатті радіаційний фон та радіологічні показники у харчових продуктах в межах норми
За результатами щоденного
моніторингу радіаційного фону, який проводиться спільно з фахівцями Івано-Франківської регіональної державної
лабораторії Держпродспоживслужби, в
місті Івано-Франківську перевищень рівнів природних фонових значень не
відзначалося.
За результатами аналізу
вимірювань, природний радіаційний фон на Прикарпатті можна визнати радіаційно
безпечним.
Показник потужності поглиненої в
повітрі дози гамма-випромінювання (радіаційний фон) на території міста
Івано-Франківська станом на 10 листопада
2023 року становить 0,11 мкЗв/год. (при
пороговому значенні 0,32 мкЗв/год.). За вказаний період радіаційний фон
є таким, який не перевищує властивий для цієї території природний фон.
Крім того фахівцями Івано-Франківської регіональної державної
лабораторії Держпродспоживслужби здійснюється лабораторний контроль радіологічних
показників у харчових продуктах:
● агропродовольчих ринках:
- овочі (середній вміст Cs – 24,85-32,23 Бк/кг
(при нормі 70 Бк/кг));
- фрукти (середній вміст Cs – 39,75-51,69 Бк/кг
(при нормі 70 Бк/кг));
- сухі гриби (середній вміст
Cs
– 355,89-461,52 Бк/кг (при нормі 2500 Бк/кг))
● на промисловому виробництві харчових продуктів:
- олія соєва (середній вміст
Cs
– 2,31 Бк/кг (при нормі 100 Бк/кг), Sr – 0,98 Бк/кг (при нормі 30 Бк/кг));
- яєчні продукти (середній
вміст Cs – 2,34-2,41 Бк/кг (при нормі 100-400 Бк/кг), Sr – 2,12-5,00 Бк/кг (при
нормі 30-100 Бк/кг));
- м'ясо яловичини (середній
вміст Cs – 4,04 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), Sr – 2,58 Бк/кг (при нормі 20
Бк/кг));
- м′ясо індика та
субпродукти (середній вміст Cs – 2,50-3,77 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), Sr – 2,09-4,85 Бк/кг (при
нормі 20 Бк/кг));
- м′ясо куряче та
субпродукти (середній вміст Cs – 2,44-3,51 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), Sr – 2,24-3,43 Бк/кг (при
нормі 20 Бк/кг));
- раки живі (середній вміст Cs – 2,37 Бк/кг (при нормі
150 Бк/кг), Sr – 5,03 Бк/кг (при
нормі 35 Бк/кг));
- плоди чорниці (середній
вміст Cs – 3,11-4,59 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг), Sr – 2,02-3,32 Бк/кг (при
нормі 10 Бк/кг));
- кукурудза (середній вміст Cs – 2,35-5,39 Бк/кг
(при нормі 50 Бк/кг), Sr
– 2,63-3,14 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
- пшениця (середній вміст Cs – 2,34-2,97 Бк/кг
(при нормі 50 Бк/кг), Sr
–2,29-2,59 Бк/кг (при нормі 250 Бк/кг));
- овочі (морква, картопля,
буряк, капуста, цибуля) (середній вміст Cs – 2,40-5,54 Бк/кг (при
нормі 40-60 Бк/кг), Sr
– 2,21-3,12 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
- соняшник (середній вміст Cs – 2,41-4,18 Бк/кг
(при нормі 50 Бк/кг), Sr
– 2,16-3,53 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
- соя (середній вміст Cs – 2,42-4,06 Бк/кг
(при нормі 50 Бк/кг), Sr
– 2,48-3,34 Бк/кг (при нормі 30 Бк/кг));
- ячмінь (середній вміст Cs – 2,41 Бк/кг (при
нормі 50 Бк/кг), Sr – 1,28 Бк/кг (при
нормі 20 Бк/кг)) ;
- корм для декоративних
тварин (середній вміст Cs – 2,49-3,42 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), Sr – 2,15-2,37 Бк/кг (при
нормі 20 Бк/кг)).