На Прикарпатті радіаційний фон та радіологічні показники у харчових продуктах в межах норми
За результатами щоденного
моніторингу радіаційного фону, який проводиться спільно з фахівцями Івано-Франківської регіональної державної
лабораторії Держпродспоживслужби, в
місті Івано-Франківську перевищень рівнів природних фонових значень не
відзначалося.
За результатами аналізу
вимірювань, природний радіаційний фон на Прикарпатті можна визнати радіаційно
безпечним.
Показник потужності поглиненої в
повітрі дози гамма-випромінювання (радіаційний фон) на території міста
Івано-Франківська станом на 10 жовтня
2023 року становить 0,11 мкЗв/год. (при
пороговому значенні 0,32 мкЗв/год.). За вказаний період радіаційний фон
є таким, який не перевищує властивий для цієї території природний фон.
Крім того фахівцями Івано-Франківської регіональної державної
лабораторії Держпродспоживслужби здійснюється лабораторний контроль радіологічних
показників у харчових продуктах:
● на агропродовольчих ринках:
- овочі (середній вміст Cs –
25,44-31,89 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));
- фрукти (середній вміст Cs –
41,82-53,79 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));
- свіжі гриби (середній
вміст Cs – 109,23-162,43 Бк/кг (при нормі 500 Бк/кг));
- сухі гриба (середній
вміст Cs – 344,39-462,33 Бк/кг (при нормі 2500 Бк/кг))
● на промисловому виробництві харчових продуктів:
- вода центрального водопроводу (середній вміст Cs – 0,91 Бк/кг (при нормі 2 Бк/кг), St – 0,30 Бк/кг (при
нормі 2 Бк/кг));
- яєчний порошок (середній вміст Cs – 8,12 Бк/кг (при нормі 400 Бк/кг), Sr – 4,58 Бк/кг (при
нормі 100 Бк/кг));
- м'ясо яловичини (середній вміст Cs – 3,98 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), Sr – 2,83 Бк/кг
(при нормі 20 Бк/кг));
- м'ясо свинини (середній
вміст Cs – 2,30-3,31 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), Sr – 1,81-3,85 Бк/кг (при
нормі 20 Бк/кг));
- м′ясо індика та субпродукти (середній вміст Cs – 2,50-3,77 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), Sr – 2,09-4,85
Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
- м′ясо куряче та субпродукти (середній вміст Cs – 2,34-3,66 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), Sr – 2,78-4,48
Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
- хлібобулочні вироби (середній вміст Cs – 3,86-4,84 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг), Sr – 1,18-1,23
Бк/кг (при нормі 5 Бк/кг));
- плоди чорниці (дикоросла) (середній вміст Cs – 16,53-18,43 Бк/кг (при нормі 500 Бк/кг), Sr –
1,84-2,94 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг));
- фрукти (яблука, груші) (середній вміст Cs – 2,29-3,58 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг), Sr – 2,34-2,81
Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
- озима пшениця (середній вміст Cs – 2,33-4,51 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), Sr –2,02-4,35
Бк/кг (при нормі 250 Бк/кг));
- овочі (морква, картопля) (середній вміст Cs – 2,33-3,21 Бк/кг (при нормі 40-60 Бк/кг), Sr –
2,79-3,34 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
- соняшник (середній
вміст Cs – 2,60-6,27 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), Sr – 1,87-3,99 Бк/кг (при
нормі 20 Бк/кг));
- соя (середній вміст Cs –
2,41-4,94 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), Sr – 2,15-4,11 Бк/кг (при нормі 30
Бк/кг));
- ячмінь (середній вміст Cs –
3,33-4,73 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), Sr – 2,38-2,82 Бк/кг (при нормі 20
Бк/кг))
- насіння ріпаку (середній вміст Cs – 2,6 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), Sr – 4,27 Бк/кг (при
нормі 20 Бк/кг));
- корм для декоративних тварин (середній вміст Cs – 3,37-3,99 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), Sr –
4,75-4,90 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг)).