Чому шкідливо вживати цукор?
Нам важко уявити своє життя без вживання цукру, адже ми живемо у вік неймовірного розмаїття харчових продуктів. Скільки всього смачного та солодкого, що очі розбігаються. Але часто можна почути «мені без цукру» або «я не вживаю цукру». Цукор додається в напої та випічку, використовується в приготуванні страв. Однак, він є корисний і одночасно шкідливий.
По-перше, цукор забезпечує підтримуючу функцію печінки, очищаючи її від токсичних речовин. Глюкоза в свою чергу, відіграє захисну роль в життєдіяльності печінки. По-друге, цукор впливає на настрій людини. При його прийомі збільшується викид серотоніну, який також є складовим гормону щастя.
Але чи задумувалися ми, як негативно він впливає на життєво важливі органи людини, вимиває вітаміни групи – В, порушує баланс фосфору і кальцію.
Надмірне вживання цукру шкідливе для нашого організму. Є 5-ть причин, чому його необхідно вживати в помірній кількості:
- зайві кілограми та ожиріння;
- захворювання діабетом другого типу;
- карієс – руйнування зубів;
- серцево-судинні захворювання та вплив цукру та кровоносну систему;
- шкідливість для здоров’я шкіри.
Якщо вагомої медичної причини відмовитися від цукру немає, можна його залишити в раціоні. Але кількість цукру, яку ми споживаємо потрібно контролювати. Норма вживання цукру для здорової людини – не більше 50 гр. на день. Важливо обмежитися від його надмірного споживання і ви почуватимете себе набагато краще, виглядатимете молодше і настрій стане кращий.
Тож подбайте про своє здоров’я.
Наталія НИКОЛИШИН, фельдшер санітарний відділення епідеміологічного нагляду (спостереження)
та профілактики неінфекційних захворювань
Рогатинського відділу Івано-Франківського районного відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ».