Скільки води в організмі людини? Основні показники безпеки
Вже довший час над Україною стоїть суха, спекотна погода. Ці спекотні дні вносять корективу в наш
питний режим, потреба організму у воді різко зростає.
Так для чого нам потрібна вода? Людина без води може прожити не більше 5-6
діб. Це так зване фізіологічне значення води. Організм дорослої
людини складається в середньому на 65 % з води. З віком її кількість
зменшується. Так, зародок людини містить 97 % води, організм новонароджених -
77 %, у 50 річному віці кількість води в організмі складає лише 60 %.
Основна
маса води (70 %) зосереджена в середині клітин, а 30 % - це позаклітинна вода.
Остання також розподілена в організмі не однаково: менша (близько 7 %) - це
кров і лімфа, більша - омиває клітини. У різних органах і тканинах вміст води
не однаковий: скелет містить 20 %, м’язова тканина - 76, сполучна тканина - 80,
плазма крові - 92, скловидне тіло ока -
99 % води. Добова потреба людини
у воді складає 2,5-3,0
л. Вода в організм людини
надходить з питвом і харчовими продуктами.
Крім цього, у шлунок людини
протягом доби надходить ще 6-7 л води: 3 л слини, 3
л шлункового та кишкового соку і біля 0,5
л жовчі. У
стані спокою вода з організму людини виводиться через нирки з сечею - 1,5
л/добу, через легені у вигляді водяної пари - приблизно 0,4 л, через кишки з калом - близько 0,2 л. Ще 0,6 л води
виділяється через пори шкіри, що пов’язано з терморегуляцією організму. Таким
чином, щодоби з організму людини в стані спокою виводиться біля 3 л води. При важкій роботі, роботі в гарячих цехах,
літом в полі, патологічних станах, тощо виведення води може збільшуватися до 8-10
л.
За рік людина випиває близько
750 літрів води. Обмін речовин,
підтримання теплового балансу, виведення токсинів і продуктів розпаду – все це здійснює вода. Отже, вода має бути в достатній кількості, задовільної якості,
безпечна в епідемічному значенні тому, що саме з якістю води за даними
Всесвітньої організації охорони здоров'я пов’язано 80 % захворювань людства і є
причиною смерті щорічно 2,2 млн. чоловік.
Безпека питної води в епідемічному відношенні
визначається показниками, що характеризують з
достатньо високою вірогідністю відсутність в ній небезпечних для здоров’я
споживачів (людей) бактерій, вірусів та інших біологічних включень.
Санітарно-мікробіологічний контроль якості питної води оцінюється по
- числу бактерій в 1 см3 води( загальне
мікробне число)
-числу бактерій групи кишкових паличок в 100 см3 води,
-числу термостабільних кишкових паличок (E. Coli) в 100 см3 води,
- числу ентерококів в 100 см3 води.
Загальне бактеріальне
обсіменіння води характеризується числом бактерій (мікробним числом). Число
бактерій - це кількість колоній, що визначають при посіві 1 см3 води
на поживне середовище після 24 год
вирощування при температурі 37 °С. У воді незабруднених і добре обладнаних артезіанських
свердловин число бактерій не перевищує 10-30/см3, у воді
незабруднених шахтних колодязів - 300-400/см3, у воді порівняно
чистих відкритих водоймищ - 1000-1500/см3, у водогінній, добре
очищеній і знезараженій воді - 100/см3.
При
звичайному дослідженні води визначають у ній наявність тільки тих
мікроорганізмів, які є непрямими показниками можливого забруднення води
патогенними мікробами. Стандарт зазначає, що при
перевищенні ЗКФ додатково проводиться дослідження води на наявність патогенних
мікроорганізмів, числа коліфагів в 1 дм3 вод. Наявність у воді термостабільних кишкових
паличок та/або ентерококів підтверджує
фекальну природу забруднення.
Вважається,
що якщо у хлорованій воді, що містить вільний хлор, відсутні кишкові палички,
то в такій воді відсутні і активні патогенні віруси. В таких випадках
вірусологічне дослідження води не проводиться і вода є безпечною для пиття.
За
паразитологічними показниками вода не повинна містити патогенних кишкових
найпростіших (клітин, цист лямблій, криптоспорій), а також в разі епідускладнень
- дизентирійних амеб, балантидій, хламідій та ін. Не допускається у питній воді
також наявність клітин, яєць і личинок кишкових гельмінтів. Ці показники
нормуються у 25 дм3 питної води.
Провести якісні дослідження питної води, яку споживає
саме Ваша родина можна в мікробіологічній лабораторії Рогатинського відділу Івано-Франківського районного
відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ
МОЗ» за адресою: м. Рогатин, вул. Галицька, 95.
Лариса Череповська, завідувач
мікробіологічної лабораторії
Рогатинського відділу ІФ районного відділу
ДУ
«ІФ ОЦКПХ МОЗ».