5 правил до безпечного харчування
Гострі кишкові
інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести
до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай, гострі кишкові інфекції, викликані
бактеріями чи вірусами, потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи
водою.
Кишкові інфекції передаються через
споживання зараженої їжі, вживання неякісної води, під час купання
у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.
Найчастіше збудники кишкових інфекцій
знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване
молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах.
Найпоширеніші симптоми гострих кишкових
інфекцій – слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і
діарея. При перших симптомах звертайтеся до лікаря.
Щоб вберегти себе від харчових отруєнь і
гострих кишкових інфекцій вживайте тільки ті продукти, у якості
яких ви впевнені, дотримуйтеся 5 кроків до безпечнішої їжі
та купайтеся у безпечній воді.
Купайтеся у чистих водоймах і відпочивайте
лише на офіційно відкритих для відпочинку пляжах і рекреаційних зонах.
5 кроків до
безпечного харчування
1.Підтримуйте чистоту:
·
мийте руки перед тим, як брати продукти
чи готувати їжу;
·
мийте руки після відвідування туалету;
·
вимийте і продезинфікуйте всі поверхні і
кухонне приладдя, що використовується для приготування їжі;
·
захищайте кухню і продукти від комах,
гризунів та інших тварин;
2. Відокремлюйте сиру їжу від
готової:
·
відокремлюйте сире м’ясо, птицю і
морепродукти від інших харчових продуктів;
·
для обробки сирих продуктів користуйтеся
окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;
·
зберігайте продукти у закритому посуді,
щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами;
3. Ретельно готуйте їжу:
·
ретельно прожарюйте чи проварюйте
продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і морепродукти;
·
доводьте страви до кипіння, щоб
переконатися, що вони готувалися при 100оС;
·
сік м’яса чи птиці при приготуванні
повинен бути прозорим безкольоровим, а не рожевим;
·
ретельно підігрівайте приготовану їжу.
4. Зберігайте їжу при безпечній
температурі:
·
не залишайте приготовану їжу при
кімнатній температурі більш ніж на 20 хв;
·
не зберігайте їжу надто довго, навіть у
холодильнику;
·
не розморожуйте продукти при кімнатній
температурі;
5. Використовуйте безпечну воду і свіжі
продукти:
·
використовуйте чисту або очищену воду;
·
обирайте свіжі і незіпсовані продукти;
·
ретельно мийте овочі і фрукти, особливо,
якщо вживатимете їх свіжими;
·
не вживайте продукти, у яких закінчився
термін придатності.
Віруси чи бактерії можуть потрапити в
продукти харчування на будь-якій стадії: від виробництва до
столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до споживача, відіграють важливу
роль у запобіганні зараження їжі.
Микола НЕЇЖМАК, в.о.
завідувача відділення епідеміологічного
нагляду (спостереження)
та
профілактики неінфекційних захворювань Рогатинського
відділу Івано-Франківського районного відділу
ДУ
«Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ».