Перевага козячого молока над коров'ячим
Останнім
часом козяче молоко стрімко набирає популярність завдяки його властивостям. Воно корисне для
нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту, підвищення рівня гемоглобіну, а
також профілактики втрати зору. Крім того, козяче молоко має бактерицидні
властивості, що дозволяє йому не тільки зберігатися значно довше коров'ячого, а
й надавати знезаражувальну дію на організм.
Порівняно
з коров'ячим молоком, козяче містить в 6 разів більше вітаміну В12, що
відповідає за кровотворення і правильне протікання обмінних процесів. Молоко
багате калієм — важливим мінералом для здоров'я серцево-судинної і нервової
систем. Сіалова кислота, яка міститься в козячому молоці, необхідна для
вироблення імуноглобуліну і зміцнення природного захисту організму від вірусів
і хвороботворних бактерій. Молочний жир в козячому молоці відрізняється хорошою
засвоюваністю, тому воно легше перетравлюється і не викликає дискомфорту в
кишечнику.
В
цілому козяче молоко якісніше і корисніше коров'ячого з багатьох причин.
По-перше, воно містить в рази менше лактози, і в певних випадках підходить
навіть тим, хто страждає алергією або непереносимістю — однак тут варто
пам'ятати, що все індивідуально, і якщо ви відчуваєте проблеми з реакцією на лактозу,
козяче молоко варто вводити в раціон тільки після консультації з фахівцем. Крім
того, білки козячого молока значно перевершують за якістю білки коров'ячого
молока: вони відрізняються більш високим вмістом піакрину і тіаміну — речовин,
незамінних для роботи людського організму.
Наталія Николишин, фельдшер
санітарний
відділення епідеміологічного нагляду (спостереження)
та профілактики неінфекційних захворювань
Рогатинського відділу ІФ РВ
ДУ «Івано-Франківський
ОЦКПХ МОЗ».