На Прикарпатті радіаційний фон та радіологічні показники у харчових продуктах в межах норми
За результатами щоденного
моніторингу радіаційного фону, який проводиться спільно з фахівцями Івано-Франківської регіональної державної
лабораторії Держпродспоживслужби, в
місті Івано-Франківську перевищень рівнів природних фонових значень не
відзначалося.
За результатами аналізу
вимірювань, природний радіаційний фон на Прикарпатті можна визнати радіаційно
безпечним.
Показник потужності поглиненої в
повітрі дози гамма-випромінювання (радіаційний фон) на території міста
Івано-Франківська станом на 04
серпня 2023 року становить 0,12
мкЗв/год. (при пороговому значенні 0,32
мкЗв/год.). За вказаний період радіаційний фон є таким, який не
перевищує властивий для цієї території природний фон.
Крім того фахівцями Івано-Франківської регіональної державної
лабораторії Держпродспоживслужби здійснюється лабораторний контроль радіологічних
показників у харчових продуктах:
● на агропродовольчих ринках:
- овочі (середній вміст Cs –
48,16-54,33 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));
- фрукти (середній вміст Cs –
28,16-32,05 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));
- свіжі ягоди (середній вміст Cs – 114,33-184,23
Бк/кг (при нормі 500 Бк/кг));
- свіжі гриби (середній вміст Cs –
123,44-184,62 Бк/кг (при нормі 500 Бк/кг));
● на промисловому виробництві харчових продуктів:
- вода центрального водопроводу
(середній вміст Cs – 1,37 Бк/кг (при нормі 2 Бк/кг), St – 0,25 Бк/кг (при нормі
2 Бк/кг));
- яєчні порошок (середній вміст Cs –
3,13 Бк/кг (при нормі 400 Бк/кг), St – 5,63 Бк/кг (при нормі 100 Бк/кг));
- раки (середній вміст Cs – 3,17
Бк/кг (при нормі 150 Бк/кг), St – 4,56 Бк/кг (при нормі 35 Бк/кг));
- м'ясо яловичини (середній вміст Cs
– 2,87-5,47 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), St – 2,54-3,65 Бк/кг (при нормі 20
Бк/кг));
- м′ясо індика та субпродукти
(середній вміст Cs – 3,64-4,18 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), St –2,86-3,41 Бк/кг
(при нормі 20 Бк/кг));
- озимий ріпак (середній вміст Cs –
2,28-3,48 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), St – 2,08-4,15 Бк/кг (при нормі 20
Бк/кг));
- озима пшениця (середній вміст Cs –
2,31-2,32 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), St –2,86-2,95 Бк/кг (при нормі 20
Бк/кг));
- ячмінь ярий (середній вміст Cs –
2,33 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), St –2,21 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
- ячмінь озимий (середній вміст Cs –
2,28-3,11 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), St – 2,14-3,49 Бк/кг (при нормі 20
Бк/кг));
- напівфабрикати м′ясні (середній
вміст Cs – 3,05 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), St –2,24 Бк/кг (при нормі 20
Бк/кг)).