Холера – характерні симптоми та профілактика захворювання
Холера − це гостра діарейна інфекція, що виникає
при вживанні харчових продуктів або води, заражених бактерією Vibrio cholerae
О1 або О139. Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини,
частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також
через їжу і при побутових контактах. Без належного лікування може призвести до
смерті.
Інкубаційний
період триває від кількох
годин до 5 днів. Хвороба, зазвичай, починається гостро і призводить до різкого
зневоднення організму.
Джерелом збудника
інфекції є людина − хворий або носій вібріонів.
Холерний вібріон може
зберігати життєздатність у воді протягом тривалого часу, у харчових продуктах
при кімнатній температурі протягом 2-5 днів, на поверхні плодів і овочів в
умовах сонячного освітлення упродовж 8 годин, при низьких температурах та у
морській воді − 2 тижнів і більше, у кишечнику окремих річкових та морських
тварин – декількох місяців. Під час кип’ятіння холерний вібріон гине протягом
хвилини, є малостійким до висушування, до прямого сонячного опромінення, є
надзвичайно чутливим до дії звичайних дезінфектантів.
Симптоми холери
Першими симптомами
холери є діарея, блювота, болі у животі.
Характерні симптоми
холери:
- частий, до 10 і
більше разів на добу, пронос. При цьому людина втрачає багато рідини − до 20
літрів на добу. У результаті втрати рідини відбувається згущення крові і
зневоднення організму;
- через втрату з
рідиною мікроелементів з'являються м'язові судоми, частіше за все, починаючи з
литкових м'язів;
- загострення рис
обличчя, очі западають, синіють губи і вушні раковини;
- холодна шкіра
(холера − одна з небагатьох інфекцій, що супроводжуються нормальною або навіть
зниженою температурою тіла);
- шкіра втрачає
пружність, легко збирається в складки і дуже довго розправляється, а шкіра стоп
і рук стає зморшкуватою (так звані «руки прачки»);
- задишка, різка
слабкість.
При ранній діагностиці
і правильному лікуванні холера виліковна. При перших симптомах слід негайно
звернутися до лікаря!
Профілактика холери
Щоб уникнути
захворювання, дотримуйтесь простих правил:
- не купуйте продукти
харчування, зокрема, рибу, у місцях стихійної торгівлі;
- не купайтеся і не
ловіть рибу у забруднених водоймах;
- дотримуйтеся
особистої гігієни, ретельно мийте руки перед тим, як брати чи готувати їжу,
після відвідування туалету;
- використовуйте чисту
воду;
- мийте овочі і фрукти
перед вживанням;
- ретельно готуйте їжу,
проварюйте чи просмажуйте продукти харчування перед вживанням.
Кип'ятіння вбиває
холерні вібріони вже через 1 хвилину.
При своєчасно
розпочатому лікуванні нетяжка форма холери закінчується повним одужанням. За
відсутності ефективної терапії протягом 2-3 днів, в хворого може розвинутись
кома, можливі летальні наслідки.
Ірина КУЦА, фельдшер - лаборант мікробіологічної лабораторії Рогатинського відділу Івано-Франківського
районного відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦ КПХ МОЗ».