На Прикарпатті радіаційний фон та радіологічні показники у харчових продуктах в межах норми
За результатами щоденного
моніторингу радіаційного фону, який проводиться спільно з фахівцями Івано-Франківської регіональної державної
лабораторії Держпродспоживслужби, в
місті Івано-Франківську перевищень рівнів природних фонових значень не
відзначалося.
За результатами аналізу
вимірювань, природний радіаційний фон на Прикарпатті можна визнати радіаційно
безпечним.
Показник потужності поглиненої в
повітрі дози гамма-випромінювання (радіаційний фон) на території міста
Івано-Франківська станом на 07
липня 2023 року становить 0,11 мкЗв/год.
(при пороговому значенні 0,32 мкЗв/год.). За
вказаний період радіаційний фон є таким, який не перевищує властивий для цієї
території природний фон.
Крім того фахівцями Івано-Франківської регіональної державної
лабораторії Держпродспоживслужби здійснюється лабораторний контроль
радіологічних показників у харчових продуктах:
● на агропродовольчих
ринках:
- овочі (середній вміст Cs – 29,48-32,45 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));
- фрукти (середній вміст Cs – 48,36-54,37 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));
- свіжі ягоди (середній вміст Cs – 140,85-141,79 Бк/кг (при нормі 500 Бк/кг)).
● на промисловому
виробництві харчових продуктів:
- яєчні продукти
(меланж) (середній вміст Cs – 2,83-3,79 Бк/кг (при нормі 100
Бк/кг), St – 2,14-2,29 Бк/кг (при нормі 30 Бк/кг));
- яєчні порошок (середній вміст Cs – 4,25 Бк/кг (при нормі 400 Бк/кг), St – 4,85 Бк/кг (при
нормі 100 Бк/кг));
- рибні продукти (середній вміст Cs – 2,58-3,15 Бк/кг (при нормі 150 Бк/кг), St – 2,84-2,97
Бк/кг (при нормі 35 Бк/кг));
- м'ясо яловичини (середній вміст Cs – 2,24-2,26 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), St –
3,27-4,047 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
- кукурудза (середній вміст Cs – 2,31-3,27 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), St –2,31-6,00
Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг)).