На Прикарпатті радіаційний фон та радіологічні показники у харчових продуктах в межах норми
За результатами щоденного
моніторингу радіаційного фону, який проводиться спільно з фахівцями Івано-Франківської регіональної державної
лабораторії Держпродспоживслужби, в
місті Івано-Франківську перевищень рівнів природних фонових значень не
відзначалося.
За результатами аналізу
вимірювань, природний радіаційний фон на Прикарпатті можна визнати радіаційно
безпечним.
Показник потужності поглиненої в
повітрі дози гамма-випромінювання (радіаційний фон) на території міста
Івано-Франківська станом на 15
травня 2023 року становить 0,12
мкЗв/год. (при пороговому значенні 0,32
мкЗв/год.). За вказаний період радіаційний фон є таким, який не
перевищує властивий для цієї території природний фон.
Крім того фахівцями Івано-Франківської регіональної державної
лабораторії Держпродспоживслужби здійснюється лабораторний контроль
радіологічних показників у харчових продуктах:
● на агропродовольчих
ринках:
- овочі (середній вміст Cs – 29,53-32,63 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));
- фрукти (середній вміст Cs – 48,62-54,53 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));
- гриби сухі (середній вміст Cs – 397,35-474,2 Бк/кг (при нормі 2 500 Бк/кг)).
● на промисловому виробництві харчових
продуктів:
- яєчні продукти
(меланж) (середній вміст Cs – 2,65-2,80 Бк/кг (при нормі 100
Бк/кг), St – 2,08-3,53 Бк/кг (при нормі 30 Бк/кг));
- яєчний порошок (середній вміст Cs – 4,68 Бк/кг (при нормі 400 Бк/кг), St – 5,16 Бк/кг (при
нормі 100 Бк/кг));
- активний протеїн (середній вміст Cs – 4,45 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), St – 6,50 Бк/кг (при
нормі 30 Бк/кг));
- рибні продукти (середній вміст Cs – 2,45 Бк/кг (при нормі 150 Бк/кг), St – 4,94 Бк/кг (при
нормі 35 Бк/кг));
- м'ясо птиці (середній вміст Cs – 2,68-3,46 Бк/кг (при нормі 400 Бк/кг), St – 2,54-4,09
Бк/кг (при нормі 40 Бк/кг));
- вода питна (середній вміст Cs – 0,87-1,29 Бк/кг (при нормі 2 Бк/кг), St – 0,99-1,10
Бк/кг (при нормі 2 Бк/кг));
- м'ясо яловичини (середній вміст Cs – 2,44-6,98 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), St – 3,09-4,19
Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
- кукурудза (середній вміст Cs – 3,47-6,25 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), St – 3,04-3,21
Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг)).