Профілактика шлунково-кишкових інфекційних хвороб
Питна вода повинна бути безпечною в
епідемічному відношенні та відповідати вимогам державних санітарних норм і
правил.
Кількість розчинених у воді органічних і неорганічних нетоксичних речовин
(хлориди, нітрити, нітрати та ін.) і хімічних елементів не повинна перевищувати
нормативи установлені державними санітарними нормами –ДСаНПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води
питної, призначеної для споживання людиною».
Вода може стати фактором передачі кишкових
інфекцій. Тривалість виживання у воді патогенних мікроорганізмів становить від
декількох днів до декількох місяців. Через питну воду та неочищені господарсько-побутові
стічні води і рідкі нечистоти можуть передаватися збудники інфекційних
захворювань: черевний тиф, дизентерія, холера, сальмонельоз, лептоспіроз,
туляремія, бруцельоз. У ній
мікроорганізми можуть існувати тривалий час. Так, черевнотифозна паличка в
криничній воді живе до 107 днів, в річковій до 183, а збудник дизентерії та
холерний вібріон у криниці і річці не гине до 92 днів.
Доброякісну питну воду можна одержати з
джерела, надійно захищеного від забруднення, а також коли вода очищається і
обеззаражується.
До
факторів передачі мікроорганізмів від зараженого організму до здорового відносяться:
вода, грунт, повітря, гризуни, комахи, харчові продукти, посуд, устаткування.
Джерелом зараження гострих кишкових захворювань є бактеріоносії або захворіла
людина. Найчастіші шляхи передачі таких інфекцій-контактний, водний, харчовий.
На харчові продукти мікроорганізми попадають із забруднених рук хворих людей,
бактеріоносіїв при невиконанні ними правил і вимог особистої гігієни, а також
за умов порушення санітарних правил зберігання, транспортування і обробки
харчових продуктів.
З метою недопущення
виникнення кишкових інфекцій на територіях населених пунктів необхідно:
- дотримання
санітарно-гігієнічних вимог до облаштування джерел водозаборів;
- своєчасне
виявлення та ліквідація поривів на водопроводах;
- очистка,
дезінфекція джерел водозаборів, водозбірних резервуарів, промивка тупікових
віток водопроводу, ревізія оглядових колодязів;
-
проведення
очистки індивідуальних і громадських криниць, їх дезінфекція;
Санітарний
благоустрій - важлива умова профілактики гострих кишкових інфекцій.
В.о. завідувача відділення
епідеміологічного нагляду (спостереження)
та профілактики неінфекційних захворювань
Рогатинського відділу Івано-Франківського
районного відділу
ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» Микола НЕЇЖМАК