На Прикарпатті радіаційний фон та радіологічні показники у харчових продуктах в межах норми
За результатами щоденного
моніторингу радіаційного фону, який проводиться спільно з фахівцями Івано-Франківської регіональної державної
лабораторії Держпродспоживслужби, в
місті Івано-Франківську перевищень рівнів природних фонових значень не
відзначалося.
За результатами аналізу
вимірювань, природний радіаційний фон на Прикарпатті можна визнати радіаційно
безпечним.
Показник потужності поглиненої в
повітрі дози гамма-випромінювання (радіаційний фон) на території міста
Івано-Франківська станом на 24 лютого
2023 року становить 0,12 мкЗв/год. (при
пороговому значенні 0,32 мкЗв/год.). За вказаний період радіаційний фон
є таким, який не перевищує властивий для цієї території природний фон.
Крім того фахівцями Івано-Франківської регіональної державної
лабораторії Держпродспоживслужби здійснюється лабораторний контроль радіологічних
показників у харчових продуктах:
● на агропродовольчих ринках:
- овочі (середній
вміст Cs – 28,79-32,05 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));
- фрукти (середній
вміст Cs – 52,66-56,08 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));
● на промисловому виробництві харчових продуктів:
- яєчні продукти
(середній вміст Cs – 3,21-4,08 Бк/кг (при нормі 400 Бк/кг), St – 2,05-2,31
Бк/кг (при нормі 100 Бк/кг));
- м'ясо яловичини
(середній вміст Cs – 3,28-3,45 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), St – 2,51-2,76
Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
- зерно (пшениця)
(середній вміст Cs – 4,37-4,39 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), St – 2,93-3,31 Бк/кг
(при нормі 20 Бк/кг)).