На Прикарпатті радіаційний фон та радіологічні показники у харчових продуктах в межах норми
За результатами щоденного
моніторингу радіаційного фону, який проводиться спільно з фахівцями Івано-Франківської регіональної державної
лабораторії Держпродспоживслужби, в
місті Івано-Франківську перевищень рівнів природних фонових значень не
відзначалося.
За результатами аналізу
вимірювань, природний радіаційний фон на Прикарпатті можна визнати радіаційно
безпечним.
Показник потужності поглиненої в
повітрі дози гамма-випромінювання (радіаційний фон) на території міста
Івано-Франківська станом на 02
грудня 2022 року становить 0,14
мкЗв/год. (при пороговому значенні 0,32
мкЗв/год.). За вказаний період радіаційний фон є таким, який не
перевищує властивий для цієї території природний фон.
Крім того фахівцями державних
лабораторій Держпродспоживслужби Івано-Франківської області здійснюється лабораторний
контроль радіологічних показників у харчових продуктах:
● на агропродовольчих ринках:
-
овочі (середній вміст Cs 137 – 28,79-32,02 Бк/кг
(при нормі 70 Бк/кг));
-
фрукти (середній вміст Cs 137 – 52,23-56,24 Бк/кг
(при нормі 70 Бк/кг)).
● на промисловому виробництві
харчових продуктів:
-
м'ясо та м'ясні продукти курячі (середній вміст Cs 137 – 8,23-13,03 Бк/кг (при нормі 400 Бк/кг), St 90 – 1,94-4,06 Бк/кг (при нормі 40 Бк/кг));
-
желе виноградне (середній вміст Cs 137 –
8,91 Бк/кг (при нормі 140 Бк/кг), St 90 –
3,12 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
-
шкіра кролика (середній вміст Cs 137–
12,09-14,88 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), St 90 –
3,8-5,28 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
-
кукурудза (середній вміст Cs 137 –
8,52-17,2 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), St 90 –
4,62-5,24 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг)).