На Прикарпатті радіаційний фон та радіологічні показники у харчових продуктах в межах норми
За результатами щоденного моніторингу радіаційного
фону, який проводиться спільно з фахівцями
Регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби в
Івано-Франківській області, в м. Івано-Фраківську перевищень рівнів природних
фонових значень не відзначалося.
За результатами аналізу вимірювань природного
радіаційного фону на Прикарпатті можна
визнати як радіаційно безпечним.
Показники
потужності поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання (радіаційний фон) на
території м. Івано-Франківська станом на 30 вересня 2022 року становить
0,14 мкЗв/год. (при
пороговому значенні 0,32 мкЗв/год.). За вказаний період радіаційний фон є таким, який не перевищує властивий
для цієї території природний фон.
Крім того фахівцями державних лабораторій
Держпродспоживслужби Івано-Франківської області здійснюється лабораторний контроль радіологічних показників у харчових продуктах на
агропродовольчих ринках:
- овочі (середній вміст Cs – 28,19-32,04 Бк/кг (при нормі 40 Бк/кг));
- фрукти (середній вміст Cs – 53,11-57,43 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));
- ягоди дикорослі (середній вміст Cs – 112,47-185,47 Бк/кг (при нормі 500
Бк/кг));
- гриби свіжі (середній вміст Cs – 126,43-196,24 Бк/кг (при нормі 500
Бк/кг)).