Рекомендації щодо недопущення поширення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь
Надворі спекотне літо, період відпусток та літніх
канікул для школярів. Оздоровчий період в розпалі, на Прикарпатті працюють 15
заміських закладів оздоровлення та відпочинку. Проте в гірських районах багато приватних садиб, які приймають людей
на відпочинок, надаючи при цьому послуги з харчування.
Відключення електроенергії сприяє псуванню харчових
продуктів та готових страв, які зберігаються в холодильниках. Тому в даний час
треба насторожено ставитися до споживання продуктів, їх закупівлі, оскільки
невідомо чи дотриманий температурний режим під час їх зберігання і реалізації,
особливо при відключенні електроенергії
в нічний час.
Керівникам
приватних садиб, які планують здійснювати відпочинок організованих груп дітей,
рекомендуємо звертатися до територіальних управлінь/відділів Головного
управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області для здійснення
безпечного відпочинку дітей.
Головне управління Держпродспоживслужби в
Івано-Франківській області рекомендує організаторам літнього відпочинку дітей,
обираючи заклад харчування, звернути увагу:
- Чи обраний заклад харчування зареєстрований як
оператор ринку харчових продуктів.
- Чи наявне в закладі харчування примірне чотиритижневе
сезонне меню, погоджене територіальним
органом Держпродспоживслужби.
- Чи наявні в закладі харчування результати лабораторних
досліджень питної води.
- Чи мають працівники закладу особисті медичні книжки з
пройденим періодичним медичним оглядом.
- Чи наявний перелік постачальників харчових продуктів в
заклад харчування.
- Чи наявні в закладі харчування умови для дотримання
технології приготування їжі та зберігання харчових продуктів в умовах відключення електропостачання
(генератори тощо).
Щоб уникнути
харчових отруєнь, рекомендуємо дотримуватись наступних правил:
- температура у
холодильнику повинна бути не вище +4°, у морозильній камері – не вище -4°С (у
холодильниках мають бути термометри для контролю температури в ньому);
- при відключенні
електроенергії понад 4 години, у холодильник необхідно помістити контейнери з
льодом для підтримки належної температури;
- при відключенні
електроенергії не бажано зайвий раз відкривати дверцята холодильника та
морозильної камери, щоб запобігти потраплянню теплого повітря;
- не підлягають
подальшій реалізації продукти, що швидко псуються, якщо вони зберігалися в
холодильнику при температурі вище +15°C протягом 4 годин або більше (м’ясо,
птиця, морепродукти, молоко);
- розморожені
харчові продукти заморожувати повторно заборонено;
- слід готувати
страви у невеликій кількості, щоб їх спожити у день приготування і не залишати
в холодильнику на наступний день;
- заборонено
залишати на наступний день заправлені салати, а також не рекомендовано вживати
без належного температурного режиму зберігання паштети, заливні страви, супи,
соуси, млинці з м’ясом або сиром кисломолочним, січені вироби з м’яса, птиці,
риби, картопляне пюре, відварені макаронні вироби;
- охолоджені
страви, які зберігались при дотриманні відповідних температурних умов, слід
споживати лише після повторної термічної обробки;
- не рекомендується
закупляти харчові продукти, що швидко псуються, про запас (слід робити запас
лише тих харчових продуктів, які не потребують спеціальних температурних умов
зберігання (крупи) або найменше втрачають якість без холодильника).
- захищати харчові
продукти від випадкових забруднень, від комах, гризунів та інших тварин.
- не брати в дорогу
при здійсненні подорожі та на відпочинок продукти, що швидко псуються
(ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські кремові вироби або інші продукти,
що потребують охолодження при зберіганні);
- під час
відпочинку з дітьми необхідно ознайомити дітей з правилами харчування та
правилами дотримання особистої гігієни, особам, які супроводжують дітей,
необхідно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі дикорослі ягоди,
гриби;
- перед приготуванням їжі та перед кожним
споживанням її мити руки з милом;
- не вживати
продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з
протермінованими термінами зберігання;
- не купувати продукти харчування на стихійних
ринках або з рук у приватних осіб; купуючи будь-які харчові продукти у
торговельній мережі, маєте право вимагати у продавця документи, що
підтверджують якість та безпеку продукції;
У
разі виявлення будь-яких ознак кишкової інфекції (біль в животі, нудота,
блювання, пронос, підвищена температура тіла тощо) необхідно терміново
звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для
здоров’я!