Цінність фруктів для здоров’я людини
Тренд здорового способу життя стрімко набирає обертів і попит на
корисні фрукти та ягоди на ринках збільшується.
Фрукти і ягоди — більш улюблена, порівнюючи з овочами, рослинна
їжа в літку. Це ті продукти, які мають репутацію корисних для збереження
здоров'я і профілактики захворювань. Щодо їхньої поживної цінності,
мабуть не треба нікого переконувати: фрукти є джерелом цінних і
необхідних для нормального функціонування організму компонентів, таких
як: вітаміни, мінерали, флавоноїди, фітоестрогени, біологічно активні
речовини антиоксидантної та інших видів дії, легко засвоювані вуглеводи й
органічні кислоти. Також містять багато води. Більшість із них
низькокалорійні, хоча є й такі, енергетична цінність яких досить значна —
особливо сухофрукти.
Достатнє їх вживання допомагає зберегти здоров'я, зміцнює імунітет,
підтримує життєвий тонус. Вони повинні постійно бути в нашому раціоні.
Ще одним важливим аргументом на користь вживання фруктів є той
факт, що вони, поряд із зерновими продуктами, є основним джерелом
харчових волокон (клітковини). Нерозчинні фракції клітковини позитивно
впливають на моторику кишківника. Розчинні фракції клітковини,
своєю чергою, впливають на зниження рівня холестерину в організмі
людини і знижують (після приймання їжі) рівень цукру в крові. Крім того,
клітковина забезпечує відчуття ситості.
З іншого боку, зверніть увагу на те, що фрукти містять велику кількість
простих цукрів, включно з фруктозою (фруктовий цукор). Саме цей цукор є
важливим аргументом на користь того, щоб фрукти не їсти в другій
половині дня, особливо ввечері.
Вживання фруктів і ягід допомагає зберегти здоров'я, зміцнює імунітет,
підтримує життєвий тонус.
Однак слід знайти для них відповідний час. Фрукти — це добре, але це
їжа для першої половини дня. Звісно, незначна кількість їх ввечері не
призведе до різкого збільшення ваги. Як і у випадку з будь-яким іншим
продуктом. Тут основна шкода в регулярному вживанні фруктових десертів
увечері.
Близько 300 грамів ягід і фруктів — стільки рекомендовано з'їдати
дорослій людині без шкоди для здоров'я і фігури. Можна — різних, і робити
це щодня.
Фельдшер санітарний
відділення епідеміологічного нагляду (спостереження)
та профілактики неінфекційних захворювань
Рогатинського відділу Івано-Франківського районного відділу
ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» Наталія НИКОЛИШИН