Перші тепличні овочі!
Наприкінці зими в овочах і фруктах , вирощених минулого літа , кількість вітамінів сильно зменшується. Ми про це знаємо і тому «рука тягнеться» до свіжих продуктів , вирощених в парниках. Але недобросовісні виробники, в гонитві за прибутком можуть використовувати ударні дози добрив і пестицидів , що небезпечно для нас. Це не означає, що від цих продуктів потрібно відмовлятися зовсім . Просто до покупки «свіжих вітамінів» варто підходити з особливою ретельністю.
Не купуйте продукцію , яка реалізується у випадкових торгових точках, узбіч дороги або стихійних ринках. Купуйте овочі і фрукти тільки в спеціалізованих торгових закладах.
Поцікавтеся у продавця, чи є лабораторний висновок на цю продукцію. Не купуйте овочі та фрукти , які виглядають незвично: занадто великі, з надзвичайно яскравим забарвленням, дуже блискучі.
Позбавляємо продукти від нітратів
Якщо куплені ранні овочі і фрукти піддати відповідній технологічній обробці, то в їжу потрапить на 10-50 % менше небезпечних для нашого організму нітратів.
o Велика частина нітратів сконцентрована в шкірці , тому ретельно мийте фрукти і овочі або зчищайте шкірку .
o Інше місце, де накопичуються нітрати , – стебла , черешки , качан (у капусти) . Тому від цих частин рослин краще позбавлятися.
o Знизити концентрацію агрохімії можна, вимочуючи овочі у воді декілька разів по 15-30 хвилин. Воду можна підсолити або додати туди лимонний сік.
Ретельно підбираючи продукти для свого раціону, ми в змозі зробити наше харчування максимально корисним, допомогти організму комфортно зустріти весну і насолодитися цим прекрасним часом року !
відділення епідеміологічного нагляду (спостереження)
та профілактики неінфекційних захворювань
Рогатинського відділу ІФ РВ
ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»