Вплив солі на організм людини
Ми звикли, що сіль – з’єднання натрію і хлору – незмінний атрибут нашого життя. Були часи, коли вона використовувалася за грошову одиницю, навіть була об’єктом культу, ще Гомер називав її священною субстанцією.
Сіль викликає цікавість не тільки своєю історією. Хлорид натрію – неодмінний компонент крові, лімфи, жовчі та інших біологічних середовищ. Він бере участь в регуляції водно-сольового обміну, осмотичного тиску в клітинах організму. Також без нього неможлива секреція шлункового соку для перетравлення їжі.
Так чому все частіше звучать слова, що споживання солі згубно для нашого здоров’я?
Натрій - один з елементів вживаної нами солі, повинен щодня надходити з їжею, оскільки він не виробляється в організмі самостійно. Тим часом натрій потрібен для формування кісток і скорочення м’язів, необхідний для нормальної роботи нервової системи, оскільки без нього неможлива повноцінна передача нервових імпульсів. Недолік солі може привести до дисфункції нервової та м'язової систем. Хлориди також беруть участь в роботі імунної системи, при їх нестачі також страждає функція детоксикації.
Надлишок натрію сприяє затримці в організмі рідини, виникають набряки, до того ж посилюється спазм судин, що небезпечно для тих, хто страждає захворюваннями серця і судин. При нестачі солі в раціоні організм почне використовувати свої внутрішні резерви, запозичивши необхідні компоненти з органів і тканин, тому людина, яка невиправдано дотримується безсольової дієти, спочатку відчуває слабкість у м’язах, далі швидко стомлюється, та її самопочуття стрімко погіршується. Щоб уникнути подібних негараздів, досить щоб в раціоні була присутня певна кількість солі. У 2018 році Всесвітня організація охорони здоров’я, з метою профілактики гіпертонії та зниження ризику розвитку захворювань серця та інсульту, прийняла рішення про скорочення споживання кухонної солі до 5 грамів в день, що еквівалентно 2 грамам натрію.
На жаль, сьогодні темп життя не залишає часу на приготування якісної домашньої їжі, змушуючи задовольнятися напівфабрикатами та фаст-фудом. Звичайно, надмірне вживання солі здатне завдати шкоди навіть практично здоровій людині.
Однак існує категорія пацієнтів, який вкрай рекомендовано обмеження солі. Сюди відносяться люди, які мають:
- захворювання серцево-судинної системи, в тому числі гіпертонію, серцеву недостатність;
- хвороби нирок;
- порушення роботи підшлункової залози;
- виразкову хворобу шлунку, гастрит з підвищеною кислотністю;
- запальні процеси у кишківнику;
- ревматизм;
- запальні процеси очей і носа хронічного характеру, а також глаукому;
- захворювання шкіри;
- ожиріння;
- асцит – скупчення рідини в черевній порожнині.
Однак слід враховувати, що дієта з істотним обмеженням солі повинна узгоджуватися з лікарем і тільки після попереднього обстеження. У прагненні дотримуватися раціонального харчування не варто впадати в крайність: взагалі відмовлятися від солі. Її нестача також призводить до численних порушень: набряків, судом, зниження інтелектуальних здібностей та інших подібних станів, які виникають при отруєннях, що супроводжуються втратою рідини з блювотою і діареєю.
Першими симптомами, що свідчать про недостачу солі в організмі, можуть стати:
головний біль;
дратівливість;
слабкість;
часте сечовипускання;
запаморочення;
неможливість сконцентруватися.
Слід зазначити групи ризику населення, яким з обережністю слід підходити до обмеження солі при харчуванні. Це спортсмени та люди, що займаються фізичною працею, вагітні жінки, люди, що живуть в жаркому кліматі, люди із захворюваннями травлення.
Стежте за своїм здоров’ям і воно зробить Ваше життя щасливим! Будьте здорові!
Ігор ЧАБОРИК, фельдшер санітарний
відділення епідеміологічного нагляду (спостереження)
та профілактики неінфекційних захворювань
Рогатинського відділу Івано-Франківського районного відділу
ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ».