Хвороба з холодильника – ієрсініоз
Збудник хвороби (ієрсинія) належить до одного «родового клану» з чумою. Але, на щастя, силу своєї страшної родички ієрсинії не успадкувала, проте набралися від неї підступності: є труднощі в розпізнаванні цієї інфекції та можливі важкі ускладнення після перенесеного захворювання.
Ієрсиніоз – гостре інфекційне захворювання, що проявляється симптомами загальної інтоксикації і ознаками ураження шлунково-кишкового тракту, розвитком аутоімунних ревматичних захворювань. Віддалені наслідки ієрсиніозу: системні червоний вовчак та склеродермія (18%), хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту (22%). Інкубаційний період ієрсиніозу триває в основному 6-10 днів (максимально 18 днів).Доведено, що частіше хворіють діти віком до 14 років. Симптоми хвороби можуть нагадувати скарлатину, ГРВІ, різноманітні кишкові інфекції, апендицит, ревматизм, мононуклеоз, гепатит та інші. Ієрсинії з потоком крові безперешкодно попадають в печінку, нирки, селезінку, легені і назад в кишківник. Збудники хвороби, що осіли в лімфовузлах і селезінці, вміють «затаюватися» на довгі роки і в найнеочікуваніший момент викликати новий спалах хвороби.
Через здатність хвороби імітувати інші патології правильний діагноз відразу ставлять лише в третини хворих!!!
Основний резервуар бактерії – ґрунт, переносники хвороби – мишовидні гризуни. Джерелом інфекції можуть бути корови, кози, вівці і свині, хвора людина та здоровий бактеріоносій. Існують три шляхи передачі інфекції людині: харчовий, водний, контактно-побутовий.
Ієрсинії не виносять тепла: нагрівання до 60°C вбиває їх вже через пів хвилини. Проте, бактерія витримує холод і багаторазове заморожування та розмерзання. Температура 4-8°C є сприятливою для розмноження бактерії. Ієрсинії можуть «проживати» на свіжих овочах (капуста, морква, яблука тощо) в умовах овочесховища та холодильника.
Відомо, що навесні, з метою боротьби з авітамінозом, батьки намагаються частіше годувати дітей корисними салатами з моркви, капусти, яблук. А звідки з'являються овочі та фрукти на прилавках? З підвалів та овочесховищ, де за зиму встигають досхочу побігати миші. Вони власне і забруднюють овочі збудниками хвороби. Саме весною найбільший ризик зараження ієрсиніозом!
Низька температура, висока вологість – ідеальні умови для розмноження мікроорганізмів. На думку вчених, вже до березня в овочесховищах збудник ієрсиніозу виявляється в третині проб моркви, капусти, цибулі та інших овочів і фруктів. Зберігаючи погано очищені, забруднені овочі в холодильнику, господині створюють максимально сприятливі умови для розмноження ієрсиній.
Крім того, причиною захворювання можуть стати цукор, печиво, пряники, сухарі, сир, інші продукти, якщо вони зберігалися на складі у відкритому вигляді.
Тому майте на увазі – безпечніше купувати всі продукти не розсипом на вагу, а у фабричному упаковуванні. Захворювання можна уникнути, якщо дотримуватися елементарних правил гігієни - ретельно очищати та мити овочі, фрукти, холодильник; запобігати розмноженню гризунів в підвалах та овочесховищах!
Рогатинського відділу ІФ районного відділу ДУ «ІФ ОЦКПХ МОЗ».