5 кроків до безпечного харчування
Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай, гострі кишкові інфекції, викликані бактеріями чи вірусами, потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.
Кишкові інфекції передаються через споживання зараженої їжі, вживання неякісної води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.
Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах.
Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій – слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. При перших симптомах звертайтеся до лікаря.
Щоб вберегти себе від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій вживайте тільки ті продукти, у якості яких ви впевнені, дотримуйтеся 5 кроків до безпечнішої їжі та купайтеся у безпечній воді.
Купайтеся у чистих водоймах і відпочивайте лише на офіційно відкритих для відпочинку пляжах і рекреаційних зонах.
5 кроків до безпечного харчування
1.Підтримуйте чистоту:
· мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
· мийте руки після відвідування туалету;
· вимийте і продезинфікуйте всі поверхні і кухонне приладдя, що використовується для приготування їжі;
· захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин;
2. Відокремлюйте сиру їжу від готової:
· відокремлюйте сире м’ясо, птицю і морепродукти від інших харчових продуктів;
· для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;
· зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами;
3. Ретельно готуйте їжу:
· ретельно прожарюйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і морепродукти;
· доводьте страви до кипіння, щоб переконатися, що вони готувалися при 100оС;
· сік м’яса чи птиці при приготуванні повинен бути прозорим безкольоровим, а не рожевим;
· ретельно підігрівайте приготовану їжу.
4. Зберігайте їжу при безпечній температурі:
· не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на 20 хв;
· не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
· не розморожуйте продукти при кімнатній температурі;
5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:
· використовуйте чисту або очищену воду;
· обирайте свіжі і незіпсовані продукти;
· ретельно мийте овочі і фрукти, особливо, якщо вживатимете їх свіжими;
· не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.
Віруси чи бактерії можуть потрапити в продукти харчування на будь-якій стадії: від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до споживача, відіграють важливу роль у запобіганні зараження їжі.
Наталія Николишин, фельдшер санітарний відділення епідеміологічного нагляду (спостереження)
та профілактики неінфекційних захворювань Рогатинського відділу ІФ РВ ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» .