Безпечність харчових продуктів: як правильно обрати морозиво в магазині?
Морозиво
– смачний і доступний кожному продукт, попит на який стрімко зростає з
настанням перших теплих весняних днів. До Держпродспоживслужби надходить значна
кількість звернень, скарг та запитань стосовно якості, безпечності та умов
реалізації морозива.
На
що варто звернути увагу, обираючи морозиво в закладі торгівлі, щоб убезпечити
себе від неприємних сюрпризів? Відповідаємо:
· на
морозильну камеру – температурний режим має відповідати умовам зберігання,
зазначеним на упаковці продукту;
· на форму −
якщо морозиво деформоване, це говорить про те, що продукт був розморожений;
· на упаковку,
на якій зазначена назва та склад продукту, виробник, дата виготовлення, термін
придатності, харчова та енергетична цінність, умови зберігання, маса нетто та
наявність алергенів.
Нагадуємо,
що в Україні є три державні стандарти для виготовлення морозива:
· ДСТУ
4733:2007– морозиво на молочній основі (молочне, вершкове і пломбір) повинно
виготовлятися винятково з молока та продуктів його переробки, без застосування
будь-яких жирів та білків немолочного походження;
· ДСТУ
4734:2007 – виготовляється на основі плодово-ягідної або овочевої сировини з
додаванням цукрового сиропу, натуральних барвників, ароматизаторів та інших
необхідних для виробництва інгредієнтів;
· ДСТУ
4735:2007 – виготовляють із комбінованим складом сировини і випускають із
частковою заміною молочної сировини на компоненти рослинного походження
(рослинні жири).
Проте,
окрім наведених вище стандартів, допускається виготовлення морозива за
індивідуальною рецептурою. В такому випадку на етикетці продукту замість
звичного напису ДСТУ буде зазначена абревіатура ТУ (технічні умови) і
відповідний набір цифр. Обираючи таке морозиво, варто зважати на те, що
підприємство-виробник має право самостійно вирішувати питання вибору складових
компонентів цього продукту.
Обирайте
літній десерт правильно і споживайте його з користю й задоволенням!