Рекомендації операторам ринку харчових продуктів під час відключення електроенергії
В
умовах повномасштабної війни та збройної агресії росії в Україні тривають
віялові та аварійні відключення електроенергії, що в свою чергу, впливає на
температурні режими зберігання харчових продуктів на потужностях їх виробництва
та обігу.
Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській
області звертає увагу операторів ринку
харчових продуктів на необхідність забезпечення безперебійних режимів
зберігання харчових продуктів, щоб уникнути негативних наслідків для здоров’я
споживачів.
Звертаємось до операторів ринку
харчових продуктів з метою максимально забезпечити належні умови при
виробництві та обігу харчових продуктів, зокрема щодо дотримання температурного
режиму під час зберігання продуктів.
Щоб знеструмлення не
застало Ваш заклад зненацька:
·
заздалегідь подбати про альтернативні засоби електроенергії
(бензинові або дизельні генератори, павербанки, портативні електростанції
тощо).
·
Для малих магазинчиків/кіосків для короткочасного вирішення
проблеми зі світлом скористатися холодовими елементами та/або контейнерами із
водою, які завчасно були піддані заморожуванню.
·
За можливості перевезіть швидкопсувні харчові продукти у склади –
холодильники або в ближні населені пункти, де є постачання електроенергії, що
може забезпечити роботу холодильного та морозильного обладнання.
Відповідно
до впровадженої системи безпечності харчових продуктів (система НАССР) у Вас
має бути розроблений план заходів чи інструкції на випадок відключення
електроенергії, проведено навчання персоналу щодо забезпечення належних умов
зберігання харчових продуктів, визначених виробником.
Підготуйтеся до надзвичайних ситуацій з
електроенергією:
-
Переконайтеся, що у вашому холодильнику та морозильній камері наявні термометри
для зберігання харчових продуктів. Температура у морозильній камері не повинна
перевищувати позначки -18°С, а в холодильнику – не більше +4°С. Запасіться
термометрами, які у разі відключення електроенергії, коли не працюють
термометри холодильного обладнання покажуть температуру в холодильнику та
морозильній камері, щоб допомогти вам визначити, чи дотримані температурні
вимоги зберігання харчових продуктів.
-
Якщо ви заздалегідь знаєте, що відключення електрики триватиме понад 4 години,
можна згрупувати продукти разом у морозильній камері, за умови дотримання
товарного сусідства. Це допомагає продуктам залишатися холодними довше.
-
Заздалегідь купіть або приготуйте холодогени, пакети з гелем, тощо і заморозьте
їх. За можливості придбайте сухий або блоковий лід. Зберігайте це в морозильній
камері для подальшого використання в холодильнику.
-
Тримайте дверцята холодильника або морозильної камери закритими, щоб запобігти
потраплянню теплого повітря.
-
Перевіряйте температуру продуктів, що зберігаються в морозилці або в
холодильнику з додатковим джерелом холоду. Це можна зробити за допомогою
термометра в холодильнику чи морозилці.
-
Якщо електрика була вимкнена не більше ніж на 4 години, охолоджені продукти
будуть в безпеці доти, доки двері залишаються зачиненими. Коли живлення знову
увімкнеться, перевірте температуру в холодильнику або продуктів.
Будьте
відповідальними. Пам’ятайте, що
безпека харчових продуктів є пріоритетом і навіть у таких критичних умовах.





