Євроінтеграція: що потрібно знати операторам ринку, які здійснюють експорт харчових продуктів
Головне управління Держпродспоживслужба в
Івано-Франківській області інформує операторів ринку, які здійснюють
експорт/транзит харчових продуктів на/через територію Європейського Союзу, що з
15.01.2024 планується перехід на використання в Україні онлайн платформи
Європейської комісії з сертифікації та підтримки експорту/імпорту/транзиту
тварин, продукції тваринного та рослинного походження, харчових продуктів,
кормів (TRACES NT) для сертифікації вантажів, впровадження якої значно
спростить формальні процедури здійснення експорту та транзиту харчових
продуктів.
Платформа TRACES NT – є важливим кроком в адаптації
законодавства України та механізмів його реалізації до європейського
законодавства.
Оператори ринку, які здійснюють експорт/транзит
країнами членами Європейського Союзу
харчових продуктів, повинні бути зареєстровані у TRACES NT та
підтверджені компетентним органом (Держпродспоживслужба).
Обсяг видів харчових продуктів, сертифікація яких буде
проводитись з використанням TRACES NT, визначається формами сертифікатів, що
адаптовані та інтегровані до системи, наразі це такі форми:
- офіційний сертифікат для ввезення до Європейського
Союзу яєць, призначених для споживання людиною;
- офіційний сертифікат для ввезення до Європейського
Союзу яєчних продуктів, призначених для споживання людиною;
- офіційний сертифікат для ввезення до Європейського
Союзу молочних продуктів, призначених для споживання людиною, які підлягають
специфічній обробці з метою зниження ризиків, що відмінна від пастеризації
(MODEL DAIRY-PRODUCTS-ST);
- офіційний сертифікат для ввезення до Європейського
Союзу меду та інших продуктів бджільництва, призначених для споживання людиною;
- офіційний сертифікат на ввезення до ЄС м'ясних
напівфабрикатів, призначених для споживання людиною (MODEL MP-PREP);
- офіційний сертифікат здоров’я тварин для ввезення в
Євросоюз живої риби, живих ракоподібних і продуктів тваринного походження від
цих тварин, призначених для споживання людиною (зразок FISH-CRUST-HC);
- офіційний сертифікат на ввезення до Союзу свіжого
м'яса, призначеного для споживання людиною, за винятком січеного м’яса та м’яса
механічного обвалювання, з птиці, крім ряду безкільових (MODEL POU).
В процесі адаптації та впровадження форм сертифікатів
в TRACES NT цей перелік буде доповнюватись.
Враховуючи зазначене, з метою уникнення виникнення
необґрунтованих затримок під час здійснення сертифікації вантажів (відповідно
до перерахованих форм сертифікатів) пропонуємо здійснити низку підготовчих
заходів, зокрема:
1. Ознайомитись із методичними матеріалами щодо
функціоналу та перших кроків для початку роботи з TRACES NT https://is.gd/xhdCSC, а також інформацією щодо
створення сертифікату https://is.gd/PEnEtp в системі.
2. Визначити відповідальну особу для реєстрації в
TRACES NT та створення запиту для підтвердження (валідації) потужності та ролі
користувача.
3. Направити лист-запит на адресу Головного
управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області (вул. Берегова,
24, м. Івано-Франківськ) для підтвердження (валідації) потужності відповідно до
методичних рекомендацій, що знаходяться за https://is.gd/nAxFQt.
Нагадуємо, що умовами підтвердження (валідації)
потужності в TRACES NT є державна реєстрація потужності або отримання на цю
потужність експлуатаційного дозволу.