На Прикарпатті радіаційний фон та радіологічні показники у харчових продуктах в межах норми
За результатами щоденного
моніторингу радіаційного фону, який проводиться спільно з фахівцями Івано-Франківської регіональної державної
лабораторії Держпродспоживслужби, в
місті Івано-Франківську перевищень рівнів природних фонових значень не
відзначалося.
За результатами аналізу
вимірювань, природний радіаційний фон на Прикарпатті можна визнати радіаційно
безпечним.
Показник потужності поглиненої в
повітрі дози гамма-випромінювання (радіаційний фон) на території міста
Івано-Франківська станом на 01 вересня
2023 року становить 0,11 мкЗв/год. (при
пороговому значенні 0,32 мкЗв/год.). За вказаний період радіаційний фон
є таким, який не перевищує властивий для цієї території природний фон.
Крім того фахівцями Івано-Франківської регіональної державної
лабораторії Держпродспоживслужби здійснюється лабораторний контроль радіологічних
показників у харчових продуктах:
● на агропродовольчих
ринках:
- овочі (середній вміст Cs – 20,23-32,19 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));
- фрукти (середній вміст Cs – 47,22-53,14 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));
- свіжі гриби (середній вміст Cs – 118,22-165,44 Бк/кг (при нормі 500 Бк/кг));
● на промисловому
виробництві харчових продуктів:
- вода центрального
водопроводу (середній вміст Cs – 0,74-1,77 Бк/кг (при нормі 2 Бк/кг),
Sr – 0,26-0,38 Бк/кг (при нормі 2 Бк/кг));
- яєчний порошок (середній вміст Cs – 3,26 Бк/кг (при нормі 400 Бк/кг), Sr – 4,88 Бк/кг (при
нормі 100 Бк/кг));
- м'ясо яловичини (середній вміст Cs – 3,52-4,48 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), Sr – 2,25-4,77
Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
- м'ясо свинини (середній вміст Cs – 2,30-3,31 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), Sr – 1,81-3,85
Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
- м′ясо індика та
субпродукти (середній вміст Cs – 3,07-4,10 Бк/кг (при нормі 200
Бк/кг), Sr – 2,05-2,16 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
- плоди чорниці
(дикоросла) (середній вміст Cs – 97,8-197,10 Бк/кг (при нормі 500
Бк/кг), Sr – 2,49-3,97 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг));
- малина (домашня) (середній вміст Cs – 2,25-3,12 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг), Sr – 2,13-337
Бк/кг (при нормі 10 Бк/кг));
- ожина заморожена (середній вміст Cs – 4,96 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг), Sr – 3,62 Бк/кг (при
нормі 10 Бк/кг));
- озимий ріпак (середній вміст Cs – 2,89-5,19 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), Sr– 3,26-3,39
Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
- озима пшениця (середній вміст Cs – 2,57-5,19 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), Sr –2,08-3,09
Бк/кг (при нормі 250 Бк/кг));
- гриби сушені (середній вміст Cs – 3,81-4,02 Бк/кг (при нормі 2500 Бк/кг), Sr–4,05-5,08
Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
- шкіри ВРХ (середній вміст Cs – 2,74 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), Sr – 9,27 Бк/кг (при
нормі 20 Бк/кг));
- шкіри кролячі (середній вміст Cs – 4,23 Бк/кг (при нормі 100 Бк/кг), Sr –2,33 Бк/кг (при
нормі 50 Бк/кг)).