Небезпечна вода: як убезпечитися від інфікування небезпечними хворобами
Вода в криницях та каптажах на
територіях, затоплених внаслідок негоди, яка мала місце на Прикарпатті минулого
тижня, є небезпечною!
Причиною є те, що «висока вода» змивала
все на своєму шляху і ґрунт зі збудниками кишкових інфекцій, фекалії тварин і
людей, добрива та інші забруднення могли потрапити до цих джерел
нецентралізованого водопостачання. Це може зробити їх непридатними до
використання на декілька тижнів після затоплення.
Що робити, щоби убезпечитися від інфікування небезпечними хворобами чи
отруєння небезпечними речовинами?
- Відмовтеся від вживання води з криниць та каптажів!
-
З питань забезпечення питною водою необхідно звертатись до місцевого
органу самоврядування.
- Використовуйте для приготування їжі,
господарських та гігієнічних потреб тільки безпечну воду. Безпечною може бути
бутильована вода гарантованої якості,
привозна питна вода в спеціальних цистернах, або та, що очищена
спеціальними засобами.
- Використовуйте також воду, яка
постачається через централізовану систему водопостачання, – вона підлягає
постійному моніторингу якості.
- Пам’ятайте, кип’ятіння води і
знезараження її спеціальними засобами (таблетками для очищення) не позбавляє її
від хімічного забруднення.
- Особливо уважно потрібно ставитися до
води, яку використовують і споживають діти.
- Якщо ви маєте електричну помпу або
насос, які качають воду зі свердловини, не наближайтеся до неї, поки її не
перевірять електрики – це допоможе уникнути ураження струмом.
- Воду з колодязів відповідно до
методики доведеться відкачати, очистити стіни від нальоту, а дно – від осаду та
сміття, потім – продезінфікувати. Після цього треба заповнити резервуар і знову
відкачати воду. Користуватися колодязем можна лише після наступного заповнення
та проведення лабораторного контролю води в ньому. До речі, процедуру очищення
потрібно проводити раз на рік.
-
Не використовуйте воду з природних джерел, поки фахівці не проведуть її
лабораторне тестування на вміст небезпечних речовин та збудників хвороб!
Пам’ятайте, якщо ви помітили у себе чи
своїх близьких ознаки інфекційних захворювань чи отруєння – терміново
зверніться до лікаря.
Нижче подаємо до уваги
пам’ятку для населення щодо проведення
дезінфекції криниць.
Пам’ятка для населення
щодо проведення дезінфекції криниць
З метою
попередження виникнення захворюваності серед користувачів криничної води –
весною, восени та у разі негоди потрібно проводити такі необхідні важливі
заходи, як профілактичне знезараження.
Для цього
використовується хлорне вапно або ж спеціальні таблетовані дез.засоби, а також
хороший ефект дезінфекції води дають керамічні “патрони”, заповнені
хлорним вапном з водою, які опускаються в криницю на тривалий час (1 місяць).
Після чого їх очищують, знову заповнюють та опускають в криницю. Після
профілактичного знезараження водою можна користуватися вже через 2 години.
У випадку, коли вода
криниці забруднена, змінився смак, запах, колір чи з інших причин
виникає необхідність провести таке: вичерпати чи викачати воду з криниці,
очистити від намулу стінки, дно. Зруб продезінфікувати 5 % розчином хлорного
вапна.
Для приготування такого
розчину необхідно взяти 0,5 кг хлорного вапна, висипати його в 10 л відро,
долити літр води і акуратно розмішати. Після цього долити воду до повного
об’єму. Такий розчин потрібно відстояти 24 години. Відстояний розчин обережно
зливають, а згашене вапно, що залишилося на дні відра викидають. Для
приготування розчину використовують пластмасове або емальоване відро з
покришкою.
Готувати розчин необхідно
на відкритому повітрі, дотримуючись правил техніки безпеки.
Воду, що заповнила
криницю, знезаражують хлорним вапном з розрахунку ≈500 г/м3 води. Через 8
годин воду вичерпують, проводять повторну дезінфекцію води з розрахунку в
2 рази меншої кількості хлорного вапна на 1 м3; застосовують також
таблетовані препарати у відповідності до методичних вказівок затверджених МОЗ
України. Через 6 годин воду знову вичерпують, після повторного наповнення і
втрати запаху хлору її можна вживати.
Слід зазначити, що
хлорування води дає тимчасовий ефект. Тому якщо є постійне джерело
забруднення (затікання нечистот від вбиральні, ґрунтових вод через
несправний колодязний зруб тощо), користування водою колодязя забороняється до
усування цих дефектів.
Профілактична
санація шахтних колодязів включає попередню дезінфекцію підводної частини
криниці об’ємним способом, очищення, ремонт та дезінфекцію в послідуючому. З метою дезінфекції застосовуються дозволені
Міністерством охорони здоров’я України деззасоби, які внесено у відповідний
державний реєстр дезінфекційних засобів, що випускаються у вигляді
таблеток, розчинних у воді, наприклад серед них добре відомі:
«Акватабс-8,68», «Жавель-клейд», «Брілліантовий міг», «Жавілар Плюс», а
також хлорне вапно, гіпохлорит кальцію та інші.
Після
проведення санації (чистки, ремонту зрубу, дезінфекції надводної та підводної
частини) колодязя бажано провести лабораторний контроль якості
питної води на санітарно-хімічні та мікробіологічні показники, як це
регламентують додатки № 1, № 2 до Державних санітарних норм та правил
«Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН
2.2.4-171-10), а також розділ V цих правил.