Основні правила профілактики харчових отруєнь напередодні свят
Незабаром свято Воскресіння
Господнього, в кожній церкві Івано-Франківщини
освятять пасхальні кошики, в яких обов’язково будуть паска, яйця, ковбаси, сир
та масло.
Крім того, в кожному домі готуватимуть інші святкові
страви до великоднього столу, а ще – гостинці на передову для наших
воїнів-захисників та для внутрішньо переміщених осіб.
Щоб уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових
інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в
Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних простих правил.
При
закупівлі харчових продуктів:
- купуйте продукти та продовольчу сировину (яйця,
м’ясо, молочні продукти) в
спеціалізованих магазинах або на агропродовольчому ринку, оминайте місця
стихійної торгівлі;
- не купуйте
продукти сумнівної якості;
- купуючи будь-які харчові продукти, завжди
перевіряйте відповідність маркування, умови їх зберігання та терміни
придатності;
- при купівлі фасованого харчового продукту також
зверніть увагу на цілісність упаковки;
- не купуйте продукти завчасно, особливо ті, що швидко
псуються.
При
зберіганні харчових продуктів:
- дотримуйтеся умов зберігання харчових продуктів, які
зазначені на етикетці (маркуванні), особливо це важливо для
продуктів, які швидко псуються;
- належно зберігайте харчові продуктів у холодильнику
(сирі та готові продукти зберігайте окремо);
- забезпечуйте
відповідні температурні режими зберігання для замороженої та охолодженої продукції
(м’яса, риби тощо).
Готуючи
страви – пам’ятайте:
- перед початком приготування їжі завжди ретельно
мийте руки з милом;
- для приготування страв використовуйте лише питну
воду;
- придбане на ринках молоко потрібно кип’ятити;
- свіжі овочі та фрукти перед вживанням ретельно
промийте проточною водою;
- використовуйте окремий розподільний інвентар (дошки,
лотки, ножі, щипці, ложки і т.д.) для обробки сировини та готових до споживання
харчових продуктів;
- продукти, які швидко псуються (варені ковбаси,
м’ясні салати, салати, до складу яких входять яйця, молочні продукти тощо),
зберігайте в холодильнику, дотримуйтесь встановлених термінів та умов
зберігання.
У випадку виявлення перших ознак кишкового
захворювання (біль у животі, блювання, діарея, підвищення температури тіла,
слабкість) – не займайтеся самолікуванням, а негайно звертайтеся за допомогою
до лікаря.
Бажаємо перемоги і миру, спокою і добра вам і вашим близьким.
Нехай ваші великодні кошики завжди були повні здоров’ям, щастям та міцною вірою
у світле майбутнє!