На Прикарпатті радіаційний фон та радіологічні показники у харчових продуктах в межах норми
За результатами щоденного
моніторингу радіаційного фону, який проводиться спільно з фахівцями Івано-Франківської регіональної державної
лабораторії Держпродспоживслужби, в
місті Івано-Франківську перевищень рівнів природних фонових значень не
відзначалося.
За результатами аналізу
вимірювань, природний радіаційний фон на Прикарпатті можна визнати радіаційно
безпечним.
Показник потужності поглиненої в
повітрі дози гамма-випромінювання (радіаційний фон) на території міста
Івано-Франківська станом на 10 березня
2023 року становить 0,10 мкЗв/год. (при
пороговому значенні 0,32 мкЗв/год.). За вказаний період радіаційний фон
є таким, який не перевищує властивий для цієї території природний фон.
Крім того фахівцями Івано-Франківської регіональної державної
лабораторії Держпродспоживслужби здійснюється лабораторний контроль радіологічних
показників у харчових продуктах:
● на агропродовольчих
ринках:
- овочі
(середній вміст Cs – 28,64-32,11 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));
- фрукти
(середній вміст Cs – 38,62-56,23 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));
- гриби сухі
(середній вміст Cs – 665,45 Бк/кг (при нормі 2500 Бк/кг)).
● на промисловому виробництві харчових
продуктів:
- м'ясо
яловичини (середній вміст Cs – 2,57-3,45 Бк/кг (при
нормі 200 Бк/кг), St – 2,51-3,96 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
- м'ясо птиці
(середній вміст Cs – 2,33-3,10 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), St – 2,05-4,7 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
- кукурудза
(середній вміст Cs – 4,45 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), St – 2,8 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг)).