На Прикарпатті радіаційний фон та радіологічні показники у харчових продуктах в межах норми
За результатами щоденного
моніторингу радіаційного фону, який проводиться спільно з фахівцями Івано-Франківської регіональної державної
лабораторії Держпродспоживслужби, в
місті Івано-Франківську перевищень рівнів природних фонових значень не
відзначалося.
За результатами аналізу
вимірювань, природний радіаційний фон на Прикарпатті можна визнати радіаційно
безпечним.
Показник потужності поглиненої в
повітрі дози гамма-випромінювання (радіаційний фон) на території міста
Івано-Франківська станом на 27 січня
2023 року становить 0,11 мкЗв/год. (при
пороговому значенні 0,32 мкЗв/год.). За вказаний період радіаційний фон
є таким, який не перевищує властивий для цієї території природний фон.
Крім того фахівцями державних лабораторій Держпродспоживслужби
Івано-Франківської області здійснюється лабораторний контроль радіологічних
показників у харчових продуктах:
● на агропродовольчих ринках:
- овочі (середній вміст Cs – 28,63-32,09 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));
- фрукти (середній вміст Cs – 52,16-56,04 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));
- гриби сухі (середній вміст Cs – 515,43-586,43 Бк/кг (при нормі 2 500
Бк/кг)).
● на промисловому виробництві харчових продуктів:
- м'ясо яловичини (середній вміст Cs – 2,90-3,41 Бк/кг (при нормі 200
Бк/кг), St – 2,83-6,33 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
- м'ясо свинини (середній вміст Cs – 2,97 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), St –
3,01 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
- яєчні продукти (середній вміст Cs – 4,65-4,72 Бк/кг (при нормі 100
Бк/кг), St – 2,19-2,78 Бк/кг (при нормі 30 Бк/кг));
- корми (середній вміст Cs – 4,57-6,0 Бк/кг (при нормі 600 Бк/кг), St – 2,55-2,82
Бк/кг (при нормі 10 Бк/кг));
- м'ясо та субпродукти птиці (середній вміст Cs – 4,8 Бк/кг (при нормі 200
Бк/кг), St – 2,97 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг)).