На Прикарпатті радіаційний фон та радіологічні показники у харчових продуктах в межах норми
За результатами щоденного
моніторингу радіаційного фону, який проводиться спільно з фахівцями Івано-Франківської регіональної державної
лабораторії Держпродспоживслужби, в
місті Івано-Франківську перевищень рівнів природних фонових значень не
відзначалося.
За результатами аналізу
вимірювань, природний радіаційний фон на Прикарпатті можна визнати радіаційно
безпечним.
Показник потужності поглиненої в
повітрі дози гамма-випромінювання (радіаційний фон) на території міста
Івано-Франківська станом на 13 січня
2023 року становить 0,12 мкЗв/год. (при
пороговому значенні 0,32 мкЗв/год.). За вказаний період радіаційний фон
є таким, який не перевищує властивий для цієї території природний фон.
Крім того фахівцями державних лабораторій Держпродспоживслужби
Івано-Франківської області здійснюється лабораторний контроль радіологічних
показників у харчових продуктах:
● на агропродовольчих
ринках:
- овочі (середній вміст Cs – 28,62-32,22 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));
- фрукти (середній вміст Cs – 52,40-56,18 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг)).
● на промисловому
виробництві харчових продуктів:
- кукурудза (середній вміст Cs – 2,43 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), St – 2,96
Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
- м'ясо яловичини (середній вміст Cs – 2,41 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), St
– 2,67 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
- яєчний порошок (середній вміст Cs – 5,11 Бк/кг (при нормі 400 Бк/кг), St
– 4,90 Бк/кг (при нормі 100 Бк/кг));
- оселедець солений (середній вміст Cs – 2,90 Бк/кг (при нормі 150 Бк/кг),
St – 2,77 Бк/кг (при нормі 35 Бк/кг));
- м'ясо та субпродукти курячі (середній вміст Cs – 2,37-2,61 Бк/кг (при
нормі 200 Бк/кг), St – 2,74-5,53 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг)).