Як уникнути харчових отруєнь
В
Україну прийшли довгоочікувані новорічні свята. На свята ми готуємо велику
кількість різноманітних страв, а отже зростають ризики виникнення гострих
кишкових інфекцій та харчових отруєнь, особливо серед дітей.
У період святкування Нового року
та Різдва Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській нагадує
громадянам основні правила профілактики харчових отруєнь:
· не купувати продукти харчування на стихійних
ринках або з рук у приватних осіб;
· закупку сировини для виготовлення страв,
готових продуктів харчування проводити виключно при наявності на них
супровідних документів, що засвідчують їх безпечність та якість, які повинні
надаватися в місцях продажу продукції;
· перед приготуванням їжі та перед її вживанням,
після відвідування туалету, обов’язково мити руки з милом;
· під час приготування м’яса його потрібно добре
проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу;
· чітко дотримуватися технології приготування
їжі та використовувати лише доброякісні продукти харчування;
· готові страви необхідно вживати свіжими,
зберігати не більше 2 годин (особливо салати) при температурі +2°С - +6°С або,
якщо страва готувалася заздалегідь – її слід перед вживанням перекип’ятити,
просмажити, а не розігріти «до теплого»;
· не підлягають зберіганню готові заправлені
страви, зокрема салати, заправляти їх необхідно перед вживанням;
· кондитерські вироби з масляним кремом
зберігати при температурі +2°С -+6°С не більше 36 годин, із заварним кремом –
не більше 6 годин;
· обов’язково звертати увагу на умови зберігання
продуктів харчування та не допускати споживання продуктів у випадку закінчення
терміну придатності або при найменшій підозрі щодо їх якості;
· не використовувати для виготовлення страв яйця
домашньої водоплавної птиці та сметану, виготовлену в домашніх умовах;
· курячі яйця перед використанням слід
обов’язково мити, молоко перед споживанням – кип’ятити, непастеризований сир
використовувати для страв, які піддаються термічній обробці;
· свіжі овочі та фрукти ретельно промивайте під
проточною водою;
· не вживайте продукти та напої при найменшій
підозрі щодо їх якості;
· зберігайте продукти харчування тільки у
спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;
· важливо уникати сусідства сирої продукції та
готових страв при зберіганні в холодильнику;
· не
залишайте страви зі святкового столу для споживання на наступні дні.
Завжди пам’ятайте: запобігати харчовим
отруєнням значно легше, ніж їх лікувати!
У випадку виявлення перших ознак
кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчого
лікувального закладу. Наголошуємо: самолікування небезпечне!
Окрім
того, уникайте масної їжі, великої кількості солодощів та алкогольних напоїв,
оскільки все це провокує виникнення важких захворювань з боку
шлунково-кишкового тракту та серцево-судинної системи.
Не готуйте багато страв, якщо
немає можливості забезпечити належне зберігання продуктів харчування під час
відключень електроенергії.