На Прикарпатті радіаційний фон та радіологічні показники у харчових продуктах в межах норми
За результатами щоденного
моніторингу радіаційного фону, який проводиться спільно з фахівцями Івано-Франківської регіональної державної
лабораторії Держпродспоживслужби, в
місті Івано-Франківську перевищень рівнів природних фонових значень не
відзначалося.
За результатами аналізу
вимірювань, природний радіаційний фон на Прикарпатті можна визнати радіаційно
безпечним.
Показник потужності поглиненої в
повітрі дози гамма-випромінювання (радіаційний фон) на території міста
Івано-Франківська станом на 16
грудня 2022 року становить 0,11
мкЗв/год. (при пороговому значенні 0,32
мкЗв/год.). За вказаний період радіаційний фон є таким, який не
перевищує властивий для цієї території природний фон.
Крім того фахівцями державних лабораторій Держпродспоживслужби
Івано-Франківської області здійснюється лабораторний контроль радіологічних
показників у харчових продуктах:
● на агропродовольчих ринках:
- овочі (середній вміст Cs 137 –
28,70-32,11 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));
- фрукти (середній вміст Cs 137 –
51,62-56,11 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг)).
● на промисловому виробництві харчових
продуктів:
- м'ясо та м'ясні продукти (середній
вміст Cs 137 – 14,80 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), St 90 – 4,47 Бк/кг (при нормі
20 Бк/кг));
- пшениця (середній вміст Cs – 17,93
Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), St – 4,45
Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг)).