На Прикарпатті радіаційний фон та радіологічні показники у харчових продуктах в межах норми
За результатами щоденного моніторингу
радіаційного фону, який проводиться спільно з фахівцями Регіональної державної
лабораторії Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області, в
м. Івано-Фраківську перевищень рівнів природних фонових значень не
відзначалося.
За результатами аналізу вимірювань природного
радіаційного фону на Прикарпатті можна
визнати як радіаційно безпечним.
Показники
потужності поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання (радіаційний фон) на
території м. Івано-Франківська станом на 14 жовтня 2022р.
становить 0,12
мкЗв/год. (при
пороговому значенні 0,32 мкЗв/год. ). За вказаний період радіаційний фон є таким,
який не перевищує властивий для цієї території природний фон.
Крім
того фахівцями державних лабораторій Держпродспоживслужби Івано-Франківської
області здійснюється лабораторний контроль радіологічних показників у харчових
продуктах на:
· агропродовольчих ринках:
- овочі
(середній вміст Cs – 28,64-32,03 Бк/кг (при нормі 40
Бк/кг));
- фрукти
(середній вміст Cs – 54,27-58,24 Бк/кг (при нормі 70
Бк/кг));
- гриби
свіжі (середній вміст Cs – 106,59-175,49 Бк/кг (при нормі 500
Бк/кг));
- гриби
сухі (середній вміст Cs – 560,55-636,46 Бк/кг (при нормі 2 500
Бк/кг)).
· на промисловому виробництві харчових
продуктів:
- м'ясо
та м'ясні продукти (середній вміст Cs –
2,58-2,70 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), St –
4,11-4,14 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
- овочі
(середній вміст Cs – 3,71-3,75 Бк/кг (при нормі 40 Бк/кг), St
2,56-2,63 – Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
- зерно
(середній вміст Cs – 3,79-3,90 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), St
– 4,24-4,58 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
- гриби
сухі (середній вміст Cs – 16,8 Бк/кг (при нормі 2 500 Бк/кг), St
– 5,36 Бк/кг (при нормі 250 Бк/кг));
- молочні
продукти (середній вміст Cs – 3,57-5,69 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), St
– 1,77-3,01 Бк/кг (при нормі 40 Бк/кг)).