На Прикарпатті радіаційний фон та радіологічні показники у харчових продуктах в межах норми
За результатами щоденного моніторингу радіаційного
фону, який проводиться спільно з фахівцями Регіональної державної лабораторії
Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області, в м. Івано-Франківську
перевищень рівнів природних фонових значень не відзначалося.
За результатами аналізу вимірювань, природний
радіаційний фон на Прикарпатті можна визнати радіаційно безпечним.
Показники
потужності поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання (радіаційний фон) на
території м. Івано-Франківська станом на 7 жовтня 2022 року становить
0,13 мкЗв/год. (при пороговому значенні 0,32 мкЗв/год.). За
вказаний період радіаційний фон є таким, який не перевищує властивий для цієї
території природний фон.
Крім
того фахівцями державних лабораторій Держпродспоживслужби Івано-Франківської
області здійснюється лабораторний контроль радіологічних показників у харчових
продуктах:
● на агропродовольчих ринках:
- овочі
(середній вміст Cs – 28,63-32,02 Бк/кг (при нормі 40 Бк/кг));
- фрукти
(середній вміст Cs – 54,18-58,66 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));
- гриби свіжі (середній
вміст Cs – 105,41-176,61 Бк/кг (при нормі 500 Бк/кг));
- гриби сухі
(середній вміст Cs – 894,61-761,49 Бк/кг (при нормі 2 500 Бк/кг)).
● на
промисловому виробництві харчових продуктів:
- м'ясо та
м'ясні продукти (середній вміст Cs – 2,60-3,24 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), St
– 2,71-3,09 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
- сухі яєчні
продукти (середній вміст Cs – 4,96 Бк/кг (при нормі 400 Бк/кг), St 4,24 – Бк/кг
(при нормі 100 Бк/кг));
- зерно
(середній вміст Cs – 2,55-2,80 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), St – 2,49-3,69 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
- риба
(середній вміст Cs – 2,63 Бк/кг (при нормі 150 Бк/кг), St – 3,71 Бк/кг (при нормі 35 Бк/кг));
- масло
солодковершкове (середній вміст Cs – 4,8 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), St – 2,13
Бк/кг (при нормі 40 Бк/кг)).