Для чого потрібен організму йод і в яких харчових продуктах він є
Спеціалісти управління
державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління
Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області радять мешканцям Прикарпаття
вживати харчові продукти, багаті йодом, та роз’яснюють щодо вмісту йоду в
харчових продуктах та користі його для здоров’я.
Кількість
йоду, яка потрібна щодня, залежить від віку, статі та етапу життя. Наказом МОЗ
України від 03.09.2017 р. №1073
передбачена норма фізіологічної потреби для дорослих людей (віком від 18
років), яка становить 150 мкг йоду на день. Під час вагітності та годування
груддю потреба зростає на 200 мкг на добу. Норми споживання йоду для дітей
становлять: 0-6 років – 90 мкг; 7-10
років – 120 мкг; 11-17 років – 150 мкг на день.
Харчові продукти, багаті йодом:
· морепродукти
(мідії, кальмари, креветки, ікра);
· біла риба (минтай, хек, тріска тощо);
· морська капуста (ламінарія);
· овочі (картопля, редиска, часник, буряк, томати,
баклажани, спаржа, зелена цибуля, щавель, шпинат);
· фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси,
хурма, фейхоа);
· яйця;
· молоко;
· яловичина;
· волоські горіхи.
Івано-Франківська область є йододефіцитним регіоном України, тобто в навколишньому
середовищі (грунт, вода, харчові продукти) вміст йоду знижений.
В зв’язку з цим велика частина
населення страждає захворюваннями щитоподібної залози.
Наслідки
нестачі йоду в організмі:
· відчуття
постійної втоми, слабкість, депресія;
· збільшення
щитоподібної залози (зоб);
· затримка росту
у дітей;
· затримка
інтелектуального розвитку у дітей;
· зниження
розумової активності у дорослих;
· порушення
обмінних процесів;
· загроза
переривання вагітності;
· рак щитовидної
залози;
· погіршення
пам’яті, слуху;
· підвищення
холестерину;
· сухість шкіри,
втрата її еластичності;
· порушення
роботи кишківника;
· відчуття
холоду;
· різке зниження
чи підвищення маси тіла;
· набряки;
· випадіння
волосся тощо.
Найпростішою профілактикою дефіциту йоду в організмі є споживання йодованої солі, насиченої
цим мікроелементом. Щоб знизити ризики йододефіциту, для приготування щоденних
страв замініть звичайну сіль на йодовану.
Постановою КМУ №305 від
24.03.2021 року передбачено, що для приготування їжі в закладах освіти та
закладах оздоровлення та відпочинку дітей повинна використовуватись лише
йодована сіль.
В домашніх умовах також радимо
замінити звичайну сіль на йодовану.
Як правильно зберігати
йодовану сіль.
Оскільки йод здатен випаровуватися з солі, йодовану сіль
потрібно зберігати в закритій посудині та використати з моменту виготовлення
протягом 9 місяців. При приготуванні гарячих страв відбувається втрата від 20
до 50% йоду. Тому в страви йодовану сіль бажано додавати наприкінці технологічного
процесу приготування. Але того йоду, що залишився, буде досить, щоб
задовольнити потребу організму в цьому мікроелементі. Також, у торгових мережах
пропонується йодована морська сіль. Ця сіль поєднує особливості смаку морської
солі і корисність йодованої.
Одночасно наголошуємо про те, що потрібно пам’ятати про загальне обмеження споживання
солі. Приготовлені страви в жодному разі не слід досолювати.